Toegankelijkheid scholen
De toegankelijkheid van scholen moet toegankelijk goed zijn voor mensen met een zintuiglijke beperking zoals doven en slechthorenden. Dit geldt sinds de ratificatie van het VN verdrag door de Eerste Kamer m.b.t. de rechten van personen met een handicap. De toegankelijkheid van scholen kan vergroot worden door het plaatsen van luidsprekersysteem met draadloze microfoon (een zogeheten soundfield systeem). Daarnaast kan soloapparatuur voor slechthorende leerlingen een goede oplossing zijn. Ook is het belangrijk dat slechthorende leerlingen het brandalarm waarnemen om zo tijdig te kunnen vluchten. Een visuele waarschuwing in de vorm van een flitslicht dat gekoppeld kan worden aan het akoestische signaal is hier een uitkomst voor.
Goed horen essentieel voor leerprestaties en concentratie van leerlingen
De toegankelijkheid van scholen dient zodanig te zijn dat kinderen met een lichamelijke of zintuiglijke functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat betekent dat de inrichting van de school en de voorzieningen daarin zodanig horen te zijn dat slechthorende leerlingen niet in een uitzonderingspositie worden geplaatst. Er zijn vele technische hulpmiddelen voor kinderen met een auditieve stoornis die het gehoor kan versterken en verbeteren op school. Audioropa is hierin gespecialiseerd en kan bijdragen aan een juiste leeromgeving voor iedereen met een auditieve stoornis.
De akoestiek in klaslokalen is niet altijd even gunstig en veelal is er ook aardig wat omgevingslawaai: kinderen praten even onderling of zelfs door elkaar heen, schuiven met hun stoelen of pakken spullen. Daarnaast maken veel kinderen tijdens hun schooltijd perioden door met een middenoorontsteking en zijn daardoor gedurende enkele weken of maanden slechter horend.
Natuurlijk zijn er ook kinderen die permanent slechthorend en hoortoesteldragend zijn. Juist voor slechthorende kinderen is een omgeving met achtergrondlawaai of een matige akoestiek extra storend voor het verstaan van spraak.
Om de aangeboden informatie goed te kunnen verwerken en onthouden, is het essentieel dat de leerkracht goed wordt verstaan. Wanneer informatie niet goed wordt verstaan, moeten de hersenen extra hun best doen om de onvolledige informatie compleet te maken. Ook moet telkens de context waarin iets wordt gezegd worden bepaald. Dit vergt extra hersencapaciteit waardoor het onthouden van de lesstof minder goed verloopt. Dit leidt ook tot vermoeidheid bij kinderen, wat op zijn beurt weer een negatief effect heeft op het concentratieniveau.
Het goed kunnen horen van de leerkracht is essentieel voor goede leerprestaties. Uit onderzoek is gebleken dat slechte akoestische omstandigheden nadelig zijn voor de leerprestaties van zowel goedhorende kinderen als kinderen met aandachts- en leerproblemen.
Voor (tijdelijk) slechthorende leerlingen is een goede overdracht van de stem van de docent nog veel essentiëler.
Een zogeheten soundfield systeem helpt kinderen de leerkracht beter te verstaan. Het stemgeluid van de leerkracht wordt via een draadloze microfoon naar een luidsprekersysteem gestuurd die dit versterkt weergeeft in het lokaal. Hiermee zijn niet alleen (tijdelijk) slechthorende leerlingen geholpen, maar ook leerlingen met taalachterstand of concentratieproblemen. Ook voorkomt het stemklachten bij de docent.
Voor slechthorende kinderen met een hoortoestel wordt vaak ook soloapparatuur ingezet.
Toegankelijkheid scholen en veiligheid
Bij het verbeteren van de toegankelijkheid in scholen zijn maatregelen voor het brandalarm ook zeer belangrijk. In scholen is het namelijk voor iedereen essentieel dat een brandalarm opgemerkt wordt. Wanneer er alleen sprake is van een akoestisch waarschuwingssignaal zullen ernstig slechthorende kinderen dit niet horen. Om ook slechthorende en dove leerlingen te attenderen op het brandalarm is er een koppeling te maken tussen het alarmsysteem en een flitslicht. Dit alles draagt weer bij aan het verbeteren van de toegankelijkheid in scholen.