toegankelijkheid (openbare) gebouwen - header

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

De toegankelijkheid van openbare gebouwen, maar ook bedrijfscomplexen, moet beter worden voor mensen met een beperking en daarmee ook voor doven en slechthorenden. Hierdoor kunnen zij op dezelfde manier deelnemen aan de maatschappij als iedereen. Dit is op 12 april 2016 door de Eerste Kamer besloten. De Eerste Kamer heeft met twee wetsvoorstellen het VN-verdrag met betrekking tot de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Hiermee wordt een gelijkwaardige behandeling van gehandicapten, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een mentale handicap, maar ook die van blinden, doven en slechthorenden geborgd.

Daarbij geldt sinds 1 januari 2017 ook een algemene norm voor toegankelijkheid. Dit houdt in dat gebouwen hun diensten begaanbaar moeten maken. Dit op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekt. Denk hierbij aan scholen, werkgevers en bedrijven. Deze wet zorgt ervoor dat mensen met een beperking steeds minder apart om aanpassingen hoeven te vragen. Het gaat hierbij bovendien over eenvoudige voorzieningen. Overheden en ondernemers dienen met kleine aanpassingen de begaanbaarheid voor gehandicapten te vergroten, dus ook voor mensen met een zintuiglijke beperking.

Voordelen AUDIOropa

Toegankelijkheid openbare gebouwen - voordelen
  • Alle hoorhulpmiddelen onder één dak.
  • Oplossingsgericht meedenken.
  • Ruime ervaring op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking.
  • Apparatuur kan in overleg vaak op proef uitgeprobeerd worden.
  • Expert kan op locatie inschatting maken van de situatie en benodigde middelen.
  • Ook voor verhuur van apparatuur.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Gratis adviesgesprek
toegankelijkheid (openbare) gebouwen

Wat houdt toegankelijkheid van (openbare) gebouwen in?

Begaanbaarheid houdt in dat mensen met een lichamelijke of mentale functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat wil niet alleen zeggen dat het mogelijk is om deze openbare locaties vanaf de straat te betreden. De inrichting en de voorzieningen daarin moeten zodanig goed zijn dat ook mensen met een functiebeperking, zoals slechthorenden en doven, niet in een positie worden geplaatst waarin zij buitengesloten worden. Een goede begaanbaarheid zorgt ervoor dat deze panden voor iedereen beter te gebruiken zijn. Begaanbaarheid voor iedereen gaat verder dan de juiste deurbreedte en het weghalen van drempels. Een accessibel gebouw is gebruiksvriendelijker voor iedereen en verbetert de maatschappelijke functie van een pand.

mogelijkheden

Mogelijkheden voor betere toegankelijkheid van (openbare) gebouwen voor doven en slechthorenden

Allereerst dient bij de toegankelijkheid van gebouwen gekeken te worden of het gebouw van buitenaf voldoende begaanbaar is voor doven en slechthorenden. Hier kunnen zich de eerste hindernissen voordoen. Denk hierbij aan de intercom bij de toegang van het terrein of in de parkeergarage. Hoe weet een doof persoon dat er gepraat wordt? Is communicatie via een scherm mogelijk of is er een alternatieve manier om contact op te nemen (bijvoorbeeld WhatsApp)?

Ook zijn er tal van mogelijkheden om de bruikbaarheid van panden voor doven en slechthorenden te vergroten. Zo behoort het aanleggen van een ringleiding in zalen of het plaatsen van een balie-ringleidingversterker (bij bijvoorbeeld de receptie, kassa of loket) tot de opties om de bruikbaarheid en daarmee de toegankelijkheid te vergroten. Als alternatief voor een ringleiding kunnen in een zaal ook headsets worden gebruikt. In de zaal bevindt zich dan een sterke zender die het gesproken woord draadloos naar de headsets van de aanwezige slechthorenden stuurt.

Ook op het gebied van veiligheid is het vaak noodzakelijk dat er maatregelen zijn voor een betere begaanbaarheid van panden. Zo zullen doven en zwaar slechthorenden in een openbaar gebouw of hotel een alarmsysteem niet horen. Op een alarmsysteem kan dan een flitslicht worden aangesloten.

In musea kan de accessibiliteit worden vergroot door gebruik te maken van speciale communicatieapparatuur om zo de informatie van een rondleiding goed te verstaan.

onze projecten voor (openbare) gebouwen

toegankelijkheid (openbare) gebouwen - landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

toegankelijkheid (openbare) gebouwen - pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.

Bij ontwerp rekening houden met toegankelijkheid

Het bouwbesluit gaat er reeds vanuit dat het in nieuwbouw niet meer noodzakelijk is speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen, maar dat gebruiksruimten sowieso voldoende bruikbaar zijn voor iedereen. Dit geldt ook voor de inclusie van de groep met een auditieve beperking. Bij het ontwerpen van het gebouw kan al rekening gehouden worden met de plaatsing van communicatieapparatuur voor doven en slechthorenden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een ringleiding, alarmering (flitslicht), deurbel met flitslicht in hotels, maar ook bij de aanschaf van intercomapparatuur voor bij de voordeur of bij de parkeergarage.

In bestaande bouw zijn natuurlijk achteraf ook nog aanpassingen te verrichten om het goed toegankelijk te maken.

hoorhulpmiddelen toegankelijkheid

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

LA-90 SET (mobiele balie-ringleiding met versterkte hoorn)

Met de LA-90 kunt u zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze mobiele ringleiding met ingebouwde inductielus met een bereik van circa 1m zorgt voor een gegarandeerde verbinding met het hoortoestel in de T-stand. Ideaal voor aan tafel, aan een balie of op het werk. De LA-90 beschikt over een ingebouwde microfoon en wordt geleverd met een verwisselbare front in rood, blauw en geel.

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

Proloop dcc plus (600 M2)

De PROLOOP DCCplus is ontworpen om ruimtes van max. 600 vierkante meter van ringleidingsignalen te voorzien en is de ideale oplossing voor grote (feest)zalen en vergaderruimtes. Elke van beide XLR-ingangen kan als LINE- (symmetrisch) of als microfooningang (asymmetrisch) geconfigureerd worden. Het apparaat stelt een uitgangsvermogen van max. 10 A RMS beschikbaar en garandeert een zekere geluidsoverdracht. Daarbij garandeert de Automatic Gain Control een goede geluidsweergave bij constante veldsterkte en een hoge stabiliteit voor goede toegankelijkheid in (openbare) gebouwen.