toegankelijkheid-openbare-gebouwen-header-1024x326

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Toegankelijkheid openbare gebouwen: maar ook van bedrijfscomplexen, moet beter worden voor mensen met een beperking en daarmee ook voor doven en slechthorenden. Hierdoor kunnen zij op dezelfde manier deelnemen aan de maatschappij als iedereen. Dit is op 12 april 2016 door de Eerste Kamer besloten. De Eerste Kamer heeft met twee wetsvoorstellen het VN-verdrag met betrekking tot de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Hiermee wordt een gelijkwaardige behandeling van gehandicapten, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een mentale handicap, maar ook die van blinden, doven en slechthorenden geborgd.

Daarbij geldt sinds 1 januari 2017 ook een algemene norm voor toegankelijkheid van openbare gebouwen. Dit houdt in dat gebouwen hun diensten begaanbaar moeten maken. Dit op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekt. Denk hierbij aan scholen, werkgevers en bedrijven. Deze wet zorgt ervoor dat mensen met een beperking steeds minder apart om aanpassingen hoeven te vragen. Het gaat hierbij bovendien over eenvoudige voorzieningen. Overheden en ondernemers dienen met kleine aanpassingen de begaanbaarheid voor gehandicapten te vergroten, dus ook voor mensen met een zintuiglijke beperking.

Voordelen AUDIOropa

Toegankelijkheid openbare gebouwen - voordelen
  • Alle hoorhulpmiddelen onder één dak.
  • Oplossingsgericht meedenken.
  • Ruime ervaring op het gebied van toegankelijkheid openbare gebouwen voor mensen met een auditieve beperking.
  • Apparatuur kan in overleg vaak op proef uitgeprobeerd worden.
  • Expert kan op locatie inschatting maken van de situatie en benodigde middelen.
  • Ook voor verhuur van apparatuur.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Gratis adviesgesprek
toegankelijkheid-openbare-gebouwen-cta

Toegankelijkheid van openbare gebouwen; wat houdt het in?

Begaanbaarheid houdt in dat mensen met een lichamelijke of mentale functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat wil niet alleen zeggen dat het mogelijk is om deze openbare locaties vanaf de straat te betreden. De inrichting en de voorzieningen daarin moeten zodanig goed zijn dat ook mensen met een functiebeperking, zoals slechthorenden en doven, niet in een positie worden geplaatst waarin zij buitengesloten worden. Een goede begaanbaarheid zorgt ervoor dat deze panden voor iedereen beter te gebruiken zijn. Begaanbaarheid voor iedereen gaat verder dan de juiste deurbreedte en het weghalen van drempels. Een accessibel gebouw is gebruiksvriendelijker voor iedereen en verbetert de maatschappelijke functie van een pand.

toegankelijkheid openbare gebouwen - mogelijkheden

Mogelijkheden voor betere toegankelijkheid openbare gebouwen voor doven en slechthorenden

Allereerst dient bij de toegankelijkheid van gebouwen gekeken te worden of het gebouw van buitenaf voldoende begaanbaar is voor doven en slechthorenden. Hier kunnen zich de eerste hindernissen voordoen. Denk hierbij aan de intercom bij de toegang van het terrein of in de parkeergarage. Hoe weet een doof persoon dat er gepraat wordt? Is communicatie via een scherm mogelijk of is er een alternatieve manier om contact op te nemen (bijvoorbeeld WhatsApp)?

Ook zijn er tal van mogelijkheden om de bruikbaarheid van panden voor doven en slechthorenden te vergroten. Zo behoort het aanleggen van een ringleiding in zalen of het plaatsen van een balie-ringleidingversterker (bij bijvoorbeeld de receptie, kassa of loket) tot de opties om de bruikbaarheid en daarmee de toegankelijkheid te vergroten. Als alternatief voor een ringleiding kunnen in een zaal ook headsets worden gebruikt. In de zaal bevindt zich dan een sterke zender die het gesproken woord draadloos naar de headsets van de aanwezige slechthorenden stuurt.

Ook op het gebied van veiligheid is het vaak noodzakelijk dat er maatregelen zijn voor een betere begaanbaarheid van panden. Zo zullen doven en zwaar slechthorenden in een openbaar gebouw of hotel een alarmsysteem niet horen. Op een alarmsysteem kan dan een flitslicht worden aangesloten.

In musea kan de accessibiliteit worden vergroot door gebruik te maken van speciale communicatieapparatuur om zo de informatie van een rondleiding goed te verstaan.

onze projecten voor toegankelijkheid openbare gebouwen

toegankelijkheid-openbare-gebouwen-landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

toegankelijkheid-openbare-gebouwen-pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.

Bij ontwerp rekening houden met toegankelijkheid openbare gebouwen

Het bouwbesluit gaat er reeds vanuit dat het in nieuwbouw niet meer noodzakelijk is speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen, maar dat gebruiksruimten sowieso voldoende bruikbaar zijn voor iedereen. Dit geldt ook voor de inclusie van de groep met een auditieve beperking. Bij het ontwerpen van het gebouw kan al rekening gehouden worden met de plaatsing van communicatieapparatuur voor doven en slechthorenden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een ringleiding, alarmering (flitslicht), deurbel met flitslicht in hotels, maar ook bij de aanschaf van intercomapparatuur voor bij de voordeur of bij de parkeergarage.

In bestaande bouw zijn natuurlijk achteraf ook nog aanpassingen te verrichten om het goed toegankelijk te maken.

Het kan bijvoorbeeld al veel verschil maken wanneer u gebruik maakt van stemversterkers.

hoorhulpmiddelen toegankelijkheid openbare gebouwen

toegankelijkheid-openbare-gebouwen-microfoon-wit

LA-90 SET (mobiele balie-ringleiding met versterkte hoorn)

Met de LA-90 kunt u zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze mobiele ringleiding met ingebouwde inductielus met een bereik van circa 1m zorgt voor een gegarandeerde verbinding met het hoortoestel in de T-stand. Ideaal voor aan tafel, aan een balie of op het werk. De LA-90 beschikt over een ingebouwde microfoon en wordt geleverd met een verwisselbare front in rood, blauw en geel.
toegankelijkheid-openbare-gebouwen-ProLoop-DCC-plus-smal

Proloop dcc plus (600 M2)

De PROLOOP DCCplus is ontworpen om ruimtes van max. 600 vierkante meter van ringleidingsignalen te voorzien en is de ideale oplossing voor grote (feest)zalen en vergaderruimtes. Elke van beide XLR-ingangen kan als LINE- (symmetrisch) of als microfooningang (asymmetrisch) geconfigureerd worden. Het apparaat stelt een uitgangsvermogen van max. 10 A RMS beschikbaar en garandeert een zekere geluidsoverdracht. Daarbij garandeert de Automatic Gain Control een goede geluidsweergave bij constante veldsterkte en een hoge stabiliteit voor goede toegankelijkheid openbare gebouwen.


Veelgestelde Vragen

Bij toegankelijkheid draait het erom dat iedereen, zonder of met beperking, gebruik kan maken van alle informatie, dienstverlening en voorzieningen in een gebouw of pand. Wanneer de toegankelijkheid volledig op orde is kan elk persoon volledig deelnemen aan de maatschappij.

Voor mensen met een beperking is participatie van enorm belang. Vanuit dit perspectief betekent participatie namelijk dat iedereen volledig mee kan doen in de maatschappij. Van oud tot jong, van man tot vrouw en mensen met en zonder beperking. Zo veel mogelijk gebouwen dienen geheel toegankelijk gemaakt te worden, dit dan voor iedereen. Denk hierbij aan mensen met een fysieke beperking, maar ook aan mensen die slechthorend of doof zijn.

AUDIOropa zorgt ervoor dat uw gebouw zo toegankelijk mogelijk is. Zo kan iedereen gebruik maken van uw pand en de voorzieningen of diensten die het te bieden heeft. Bij elk gebouw is een andere oplossing passend. Onze experts komen langs bij u op locatie om te onderzoeken wat de passende oplossing is voor uw specifieke situatie. Misschien dient er wel een ringleiding geplaatst te worden, maar hoe groot moet deze dan zijn? Wij komen langs en zoeken het allemaal uit, op basis van het eerste onderozek ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend advies.

Het antwoord is eigenlijk heel erg kort: overal! U wilt toch ook dat uw gebouw voor iedereen goed te gebruiken is? Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan locaties waar de akoestiek niet optimaal is, zoals bijvoorbeeld in een kerk. Hier galmt het geluid vaak erg. Het kan voor slechthorenden daarom moeilijk zijn om het te volgen. Of bijvoorbeeld in scholen. Het is belangrijk voor kinderen dat zij de les goed kunnen volgen en dat zij goed mee kunnen doen op het schoolplein.

Wij hebben alles onder één dak. Zo heeft u altijd één aanpsreekpunt voor uw vragen of opmerkingen. Daarbij denken onze experts oplossingsgericht met u mee. Zo heeft u in één keer een complete oplossing. Door de jarenlange ervaring van onze experts weet u dat u altijd een maatwerk oplossing aangeboden krijgt. Deze is specifiek voor uw situatie gekozen en alle toepassingen zijn inbegrepen!

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Contact
adviesgesprek - Audioropa