Toegankelijkheid openbare gebouwen - Gebouwen header

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

Toegankelijkheid (openbare) gebouwen

De toegankelijkheid van openbare gebouwen, maar ook bedrijfscomplexen, moet beter worden voor gehandicapten en daarmee ook voor doven en slechthorenden. Dit is op 12 april 2016 door de Eerste Kamer besloten. De Eerste Kamer heeft met twee wetsvoorstellen het VN-verdrag met betrekking tot de rechten van personen met een handicap geratificeerd. Hiermee wordt een gelijkwaardige behandeling van gehandicapten, zoals rolstoelgebruikers en mensen met een mentale handicap, maar ook die van blinden, doven en slechthorenden geborgd. Overheden en ondernemers dienen met kleine aanpassingen hun gebouw (verder) toegankelijk te maken voor gehandicapten, dus ook voor mensen met een zintuiglijke beperking.

Wat houdt toegankelijkheid van (openbare) gebouwen in?

Toegankelijkheid van openbare gebouwen houdt in dat mensen met een lichamelijke of mentale functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat wil niet alleen zeggen dat openbare gebouwen toegankelijk zijn vanaf de straat. De inrichting van het gebouw en de voorzieningen daarin moeten zodanig ingericht zijn dat ook mensen met een functiebeperking, zoals slechthorenden en doven, niet in een uitzonderingspositie worden geplaatst. Een goede toegankelijkheid van gebouwen zorgt ervoor dat deze gebouwen voor iedereen beter te gebruiken zijn. Toegankelijkheid voor iedereen gaat verder dan de juiste deurbreedte en het weghalen van drempels. Een toegankelijk gebouw is gebruiksvriendelijker voor iedereen en verbetert de maatschappelijke functie van een gebouw.

Mogelijkheden voor betere toegankelijkheid (openbare) gebouwen voor doven en slechthorenden

Allereerst dient bij de toegankelijkheid van gebouwen gekeken te worden of het gebouw van buitenaf voldoende toegankelijk is voor doven en slechthorenden. Hier kunnen zich de eerste hindernissen voordoen. Denk hierbij aan de intercom bij de toegang van het terrein of in de parkeergarage. Hoe weet een doof persoon dat er gepraat wordt? Is communicatie via een scherm mogelijk of is er een alternatieve manier om contact op te nemen (bijvoorbeeld WhatsApp)?

Ook zijn er tal van mogelijkheden om de bruikbaarheid van gebouwen voor doven en slechthorenden te vergroten. Zo behoort het aanleggen van een ringleiding in zalen of het plaatsen van een balie-ringleidingversterker (bij bijvoorbeeld de receptie, kassa of loket van een gebouw) tot de opties om de bruikbaarheid en daarmee de toegankelijkheid te vergroten. Als alternatief voor een ringleiding kunnen in een zaal ook headsets worden gebruikt. In de zaal bevindt zich dan een sterke zender die het gesproken woord draadloos naar de headsets van de aanwezige slechthorenden stuurt.

Ook op het gebied van veiligheid is het vaak noodzakelijk dat er maatregelen zijn voor een betere toegankelijkheid van gebouwen. Zo zullen doven en zwaar slechthorenden in een openbaar gebouw of hotel een alarmsysteem niet horen. Op een alarmsysteem kan dan een flitslicht worden aangesloten.

In musea kan de toegankelijkheid van het gebouw worden vergroot door gebruik te maken van speciale communicatieapparatuur om zo de informatie van een rondleiding goed te verstaan.

Bij ontwerp rekening houden met toegankelijkheid gebouwen

Het bouwbesluit gaat er reeds vanuit dat het in nieuwbouw niet meer noodzakelijk is speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen, maar dat gebruiksruimten sowieso voldoende bruikbaar zijn voor iedereen. Dit geldt ook voor de toegankelijkheid voor de groep met een auditieve beperking. Bij het ontwerpen van het gebouw kan al rekening gehouden worden met de plaatsing van communicatieapparatuur voor doven en slechthorenden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een ringleiding, alarmering (flitslicht), deurbel met flitslicht in hotels, maar ook bij de aanschaf van intercomapparatuur voor bij de voordeur of bij de parkeergarage.
In bestaande bouw zijn natuurlijk achteraf aanpassingen te verrichten voor het verbeteren van de toegankelijkheid in openbare gebouwen.

Klik onderstaand voor een gratis adviesgesprek!

Of bel direct 0345 63 23 93

hoorhulpmiddelen toegankelijkheid

Toegankelijkheid openbare gebouwen - LA 90

LA-90 Set (mobiele balie-ringleiding met versterkte hoorn)

Met de LA-90 kunt u zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze mobiele ringleiding met ingebouwde inductielus met een bereik van circa 1m zorgt voor een gegarandeerde verbinding met het hoortoestel in de T-stand. Ideaal voor aan tafel, aan een balie of op het werk. De LA-90 beschikt over een ingebouwde microfoon en wordt geleverd met een verwisselbare front in rood, blauw en geel.

Toegankelijkheid openbare gebouwen - Proloop DCC plus

ProLoop DCC plus (600 m2)

De PROLOOP DCCplus is ontworpen om ruimtes van max. 600 vierkante meter van ringleidingsignalen te voorzien en is de ideale oplossing voor grote (feest)zalen en vergaderruimtes. Elke van beide XLR-ingangen kan als LINE- (symmetrisch) of als microfooningang (asymmetrisch) geconfigureerd worden. Het apparaat stelt een uitgangsvermogen van max. 10 A RMS beschikbaar en garandeert een zekere geluidsoverdracht. Daarbij garandeert de Automatic Gain Control een goede geluidsweergave bij constante veldsterkte en een hoge stabiliteit.

contact

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

onze projecten

Toegankelijkheid openbare gebouwen - Toegankelijkheid Landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

Toegankelijkheid openbare gebouwen - Toegankelijkheid Pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.