Toegankelijkheid gemeentehuis
De toegankelijkheid van een gemeentehuis moet goed zijn voor mensen met een zintuiglijke beperking zoals doven en slechthorenden. Dit geldt sinds de ratificatie van het VN verdrag door de Eerste Kamer m.b.t. de rechten van personen met een handicap. De toegankelijkheid van een gemeentehuis kan zowel vooraf als achteraf vergroot worden door het toepassen van speciale communicatieapparatuur bij de receptie of de loketten, maar ook door het aanleggen van een ringleiding of het gebruik van een zender en headsets in een trouwzaal om zo het gesproken woord goed verstaanbaar te maken.
Omdat er bij nieuwbouw vanuit wordt gegaan dat het niet meer noodzakelijk is achteraf speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen en dat gebruiksruimten voldoende bruikbaar zijn voor iedereen, dus ook voor doven en slechthorenden, is het raadzaam bij het ontwerp reeds rekening te houden met de aanleg van bijvoorbeeld een ringleiding.
Goede communicatie essentieel in gemeentehuis
De toegankelijkheid van een gemeentehuis dient zodanig te zijn dat mensen met een lichamelijke, of zintuiglijke functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat betekent dat een gemeentehuis vanaf de straat goed toegankelijk moet zijn, maar ook dat de inrichting van het gebouw en de voorzieningen daarin zodanig zijn dat slechthorenden en doven niet in een uitzonderingspositie worden geplaatst.
De akoestiek en het lawaainiveau in een gemeentehuis kunnen zeer wisselend zijn. Soms bevinden de loketten zich in een (grote) hal die galmt of waar veel omgevingslawaai aanwezig is. Juist omgevingslawaai en nagalm zijn voor slechthorenden extra nadelig voor het verstaan van spraak, terwijl een goede communicatie voor het regelen van zaken aan het loket essentieel is. Ook merken ernstig slechthorenden en doven soms pas te laat dan zij aan de beurt zijn omdat zij het akoestisch waarschuwingssignaal missen.
In zalen zoals bij een huwelijksvoltrekking kan het lastig zijn voor slechthorenden om de ceremonie goed te volgen.
Voor het verbeteren van de toegankelijkheid in een gemeentehuis zijn goed oplossingen te vinden, zo ook voor een adequate waarschuwing.
Toegankelijkheid gemeentehuis en veiligheid
NL-alert is een goede voorziening voor slechthorenden en doven. Dit landelijke alarmsysteem van de overheid waarschuwt burgers via de mobiele telefoon (bel en trilstand) wanneer er een calamiteit is. Echter ook in openbare gebouwen zoals een gemeentehuis is het voor eenieder essentieel dat een brandalarm opgemerkt wordt. Voor slechthorenden en doven is dit te realiseren door de koppeling te maken tussen het brandalarm en een flitslicht.
Goede toegankelijkheid gemeentehuis begint reeds bij het ontwerp
Het bouwbesluit gaat ervan uit dat het in nieuwe gebouwen niet meer noodzakelijk is speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen. Gebruiksruimten dienen namelijk voldoende bruikbaar te zijn voor iedere bezoeker, dus ook voor de groep met een auditieve beperking.
Toegankelijkheid in een gemeentehuis begint dan ook bij het ontwerp: bij nieuwbouw kan reeds in deze fase rekening worden gehouden met de aanleg van communicatieapparatuur voor slechthorenden. Denk hierbij aan de aanleg van een ringleiding of alarmeringsapparatuur (flitslicht).