Toegankelijkheid gemeentehuis
De toegankelijkheid van een gemeentehuis moet goed zijn. Ook voor mensen met een beperking die zintuigelijk is, zoals doven en slechthorenden. Dit geldt sinds de ratificatie van het VN verdrag door de Eerste Kamer m.b.t. de rechten van personen met een handicap, voor een inclusieve samenleving. De toegankelijkheid van een gemeentehuis kan zowel vooraf als achteraf vergroot worden door het toepassen van speciale communicatieapparatuur bij de receptie of de loketten.
Maar ook door het aanleggen van een ringleiding of het gebruik van een zender en headsets in een trouwzaal om zo het gesproken woord goed verstaanbaar te maken. Omdat er bij nieuwbouw vanuit wordt gegaan dat het niet meer noodzakelijk is achteraf speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen en dat gebruiksruimten voldoende bruikbaar zijn voor iedereen, dus ook voor doven en slechthorenden, is het raadzaam bij het ontwerp reeds rekening te houden met de aanleg van bijvoorbeeld een ringleiding.
De toegankelijkheid van een gemeentehuis dient zodanig te zijn dat mensen met een lichamelijke, of zintuiglijke functiebeperking niet worden buitengesloten. Dat betekent dat een gemeentehuis vanaf de straat goed toegankelijk moet zijn, maar ook dat de inrichting van het gebouw en de voorzieningen daarin zodanig zijn dat slechthorenden en doven niet in een uitzonderingspositie worden geplaatst.
Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Vraag een gratis adviesgesprek aan!Toegankelijkheid gemeentehuis en veiligheid
NL-alert is een goede voorziening voor slechthorenden en doven. Dit landelijke alarmsysteem van de overheid waarschuwt burgers via de mobiele telefoon (bel en trilstand) wanneer er een calamiteit is. Ook in openbare gebouwen, zoals een gemeentehuis, is het voor eenieder essentieel dat een brandalarm opgemerkt wordt. Voor slechthorenden en doven is dit te realiseren door de koppeling te maken tussen het brandalarm en een flitslicht.
Goede toegankelijkheid gemeentehuis begint reeds bij het ontwerp
Het bouwbesluit gaat ervan uit dat het in nieuwe gebouwen niet meer noodzakelijk is speciale voorzieningen voor gehandicapten te treffen. Gebruiksruimten dienen namelijk voldoende bruikbaar te zijn voor iedere bezoeker, dus ook voor de groep met een auditieve beperking.
Toegankelijkheid in een gemeentehuis begint dan ook bij het ontwerp: bij nieuwbouw kan reeds in deze fase rekening worden gehouden met de aanleg van communicatieapparatuur voor slechthorenden. Denk hierbij aan de aanleg van een ringleiding of alarmeringsapparatuur (flitslicht).
onze projecten
Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende
De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.
Pleinbioscoop
PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.
Akoestiek en lawaainiveau in een gemeentehuis
De akoestiek en het lawaainiveau in een gemeentehuis kunnen zeer wisselend zijn. Soms bevinden de loketten zich in een (grote) hal die galmt of waar veel omgevingslawaai aanwezig is. Juist omgevingslawaai en nagalm zijn voor slechthorenden extra nadelig voor het verstaan van spraak, terwijl een goede communicatie voor het regelen van zaken aan het loket essentieel is. Ook merken ernstig slechthorenden en doven soms pas te laat dan zij aan de beurt zijn omdat zij het akoestisch waarschuwingssignaal missen.
In zalen zoals bij een huwelijksvoltrekking kan het lastig zijn voor slechthorenden om de ceremonie goed te volgen.
Voor het verbeteren van de toegankelijkheid in een gemeentehuis zijn goed oplossingen te vinden, zo ook voor een adequate waarschuwing.
Maar ook wanneer het van belang is om uzelf goed verstaanbaar te maken in bijvoorbeeld grote ruimten met minder goede akoestiek. Een stemversterker kan bijvoorbeeld al erg veel doen.
hoorhulpmiddelen toegankelijkheid
Proloop dcc plus (600 M2)
De PROLOOP DCCplus is ontworpen om ruimtes van max. 600 vierkante meter van ringleidingsignalen te voorzien en is de ideale oplossing voor grote (feest)zalen en vergaderruimtes. Elke van beide XLR-ingangen kan als LINE- (symmetrisch) of als microfooningang (asymmetrisch) geconfigureerd worden. Het apparaat stelt een uitgangsvermogen van max. 10 A RMS beschikbaar en garandeert een zekere geluidsoverdracht. Daarbij garandeert de Automatic Gain Control een goede geluidsweergave bij constante veldsterkte en een hoge stabiliteit.
LA-90 SET (mobiele balie-ringleiding met versterkte hoorn)
Met de LA-90 kunt u zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze mobiele ringleiding met ingebouwde inductielus met een bereik van circa 1m zorgt voor een gegarandeerde verbinding met het hoortoestel in de T-stand. Ideaal voor aan tafel, aan een balie of op het werk. De LA-90 beschikt over een ingebouwde microfoon en wordt geleverd met een verwisselbare front in rood, blauw en geel.
Audiocommunicatie
Xepton is het nieuwe duplex communicatiesysteem gebaseerd op de 2,4GHz zendtechniek. Het voordeel van 2,4GHz zendtechniek is dat de overdracht gecodeerd is en niet gevoelig voor storingen van andere systemen waardoor er meerdere systemen gelijktijdig gebruikt kunnen worden. De Xepton TRX-1 is een zender/ontvanger wat het mogelijk maakt om gelijktijdig te zenden en te ontvangen. Tevens beschikt de TRX-1 over microfoon en microfoonheadset 3,5mm aansluitingen. De set bestaat daarnaast uit: softcase, oplaadbare Li-Ion accu, HSB-01 headset, oplaadkabel en draagriem.