Toegankelijkheid

Toegankelijkheid in een gebouw betekent dat mensen met een lichamelijke, mentale of zintuigelijke functiebeperking ook kunnen meedoen. Dit houdt in dat een gebouw vanaf de straat goed toegankelijk moet zijn, maar ook dat de binnenkant dit is. Er moeten voorzieningen aanwezig zijn die ervoor zorgen dat mensen met welke beperking dan ook, niet uitgesloten worden. Een goede toegankelijkheid zorgt ervoor dat bedrijven en gebouwen voor elk mens beter te gebruiken zijn. De toegankelijkheid is daarmee een aspect van kwaliteit van het gebouw. Een product of dienst moet bruikbaar zijn voor elk mens. Dat geldt ook voor mensen met een beperking.

Bij nieuwbouw nemen mensen aan dat het niet meer nodig is om achteraf speciale voorzieningen voor gehandicapten toe te passen. Ruimtes dienen voldoende bruikbaar te zijn voor iedere gast. Toegankelijkheid by design: toegankelijkheid is vanaf de start onderdeel van alle stappen in het ontwerp. Het moet meegenomen worden in het ontwerp, bouw en redactionele proces. In nieuwbouw vormt dat een minder groot probleem, omdat daar al bij de bouw van het gebouw rekening gehouden kan worden met de toegankelijkheid. Dan valt te denken aan de aanleg van een ringleiding, deurbel met flitslicht, alarmering en het installeren van een intercom bij de voordeur of de parkeergarage.

In bestaande gebouwen is het toegankelijker maken van het gebouw wat lastiger, maar er kunnen altijd nog aanpassingen gedaan worden om de toegankelijkheid op te knappen. Het leggen van een ringleiding is bijvoorbeeld prima te doen in gebouwen die al een lange tijd bestaan.

Voordelen AUDIOropa

Ringleiding - voordelen
  • Alle middelen op het gebied van hoorhulp op één plek.
  • Meedenkend en zeer oplossingsgericht.
  • Jarenlange ervaring in toegankelijkheid voor mensen met auditieve beperking.
  • In overleg kan Apparatuur vaak op uitgetest en geprobeerd worden.
  • Op locatie kan onze expert een inschatting maken voor de nodige middelen.
  • Naast verkoop ook verhuur van producten.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Gratis Adviesgesprek

TOEGANKELIJKHEID VAN GEBOUWEN VAAK SLECHT VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

Doven en slechthorenden lopen vaak al bij de ingang van een gebouw tegen de eerste obstakels aan. Het kan namelijk zijn dat een gebouw voor deze doelgroep niet toegankelijk is. Terwijl het gebouw er van buiten prima toegankelijk uitziet.

Onderzoek: "Onafhankelijke deskundigen toetsen regelmatig (onderdelen van) onze gebouwen." Dat zou het optimale bericht zijn om naar buiten te brengen. Wij kunnen deze onafhankelijke deskundigen voor u zijn. Gevonden knelpunten lossen wij duurzaam op.

Binnenkomst

De slechte toegankelijkheid begint al bij de intercom aan de deur of de paal van de parkeergarage. Na het indrukken van de knop is het onduidelijk of er überhaupt contact is. Ook is het door een gebrek aan visuele signalen onduidelijk wanneer de ‘spreektijd’ aanvangt. Daar moet een zwaar slechthorende of dove naar gissen. Vaak ontbreken er andere opties zoals een beeldscherm of een mogelijkheid tot contact zoals via WhatsApp.

Toegankelijkheid van receptie, balie of loket

Wanneer de eerste drempel overwonnen is, volgt vaak de volgende drempel: communicatie aan de receptie, balie of loket. Hier zijn vaak geen voorzieningen om de toegankelijkheid voor doven en slechthorenden te verbeteren, zoals een ringleidingversterker voor de balie.

Bruikbaarheid

De bruikbaarheid van het gebouw voor de bezoeker is van belang als het gaat over de toegankelijkheid van gebouwen. Deze bruikbaarheid laat nog vaak te wensen over. Zo zijn veel zalen in gebouwen nog niet voorzien van een ringleiding of een zender met headsets om zo het gesproken woord of de muziek goed hoorbaar te maken voor doven en slechthorenden.

Waarschuwings- en alarmsignalen

Toegankelijkheid van gebouwen houdt ook in dat waarschuwings- en alarmsignalen hoorbaar zijn. Dat houdt op het gebied van veiligheid vaak in dat er nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn voor een betere toegankelijkheid. Zo zullen doven en zwaar slechthorenden in een openbaar gebouw of hotel een alarmsysteem niet horen. In wachtruimtes van ziekenhuizen of gemeentehuizen is het vaak onduidelijk voor een slechthorende of dove wanneer hij of zij aan de beurt is.

Zoals u ziet zijn er veel situaties waarin rekening gehouden dient te worden met de toegankelijkheid van een gebouw. Vaak zijn er goede alternatieve oplossingen voor om zo de toegankelijkheid te verbeteren. Klik eens door onze website voor meer informatie of neem gerust contact op!

1,5 meter samenleving

Na de persconferentie op 6 mei is duidelijk naar voren gekomen dat, naast de medische bescherming, ook het particuliere gebruik van mondkapjes steeds meer een rol zal gaan spelen in de nieuwe “1,5 meter samenleving” Voor de communicatie met doven en slechthorenden is het verstaan van spraak al moeilijk genoeg.Zoals we bij de gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferenties op TV kunnen zien, zijn spraakafzien en gelaatsuitdrukkingen van groot belang. Dit wordt door gebruik van mondkapjes dan ook enorm belemmerd.

In openbare gelegenheden wordt daarnaast veel gebruik gemaakt van spatschermen en werken baliemedewerkers vaak van achter een glazen loket! Veel doven en slechthorenden komen dan ook voor een grote uitdaging te staan en zelfs mensen met een redelijk gehoor hebben soms al moeite met de verstaanbaarheid! Ook nu zal AudioROPA alles in het werk stellen mee te denken in mogelijke oplossingen en samenwerkingen.

Uiteindelijk is juist nu de communicatie een verantwoordelijkheid voor de hele maatschappij!

Communicatie hulpmiddelen 1,5 meter samenleving
Bedrijven, instellingen, organisaties en overheid zullen in de nieuwe “1,5 meter economie” meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de verstaanbaarheid te kunnen verbeteren.

Wij hebben 4 producten uitgelicht die hierbij een rol kunnen vervullen. Niet alleen voor slechthorenden, maar ook voor mensen met een redelijk gehoor! Vraag uw audicien naar de mogelijkheden!

Producten voor toegankelijkheid

Proton spraakversterker

Maak u als zorgverleners beter verstaanbaar!
toegankelijkheid - 2.4 communicatie systeemversterker

CM 2.4 communicatie systeem

Wilt u uw gesprekspartner beter kunnen verstaan waar u ook bent?
  • Draadloze microfoon met draadloze ontvanger
  • Makkelijk te bedienen
  • Keuze uit gebruik met oortelefoontjes of hals-ringleiding in combinatie met een hoortoestel
toegankelijkheid - la 90 balie ringleiding

LA-90 Versterker

Wilt u als organisatie verstaanbaar zijn voor slechthorenden?
  • Balie-ringleiding
  • Beschermt de privacy
  • Met balie microfoon, ingebouwde ringleiding en versterkte telefoonhoorn
toegankelijkheid - crescendo hoorversterker

Crescendo Hoorversterker

Wilt u eenvoudig uw bezoek kunnen verstaan?
  • Eenvoudig bedienbare hoorversterker
  • Voorzien van microfoon en kinbeugel hoofdtelefoon

Onbeperkt meedoen door toegankelijkheid

Mensen met een beperking hebben het soms al lastig genoeg. Hun psychische, lichamelijke of verstandelijk beperking zorgt ervoor dat ze regelmatig tegen obstakels aan lopen. De overheid doet al veel om deze mensen mee te laten doen in de samenleving en hun drempels hier zo veel mogelijk weg te halen. De overheid heeft de campagne ‘onbeperkt meedoen’ in het leven geroepen om op verschillende terreinen betekenisvolle stappen te zetten. Het gaat hier onder andere om:

  • Het vergroten van de digitale toegankelijkheid (wcag 2.1) voor een toegankelijke website en app.
  • Het toegankelijk maken van alle stemlokalen voor kiezers met een lichamelijke beperking.
  • Het ontwikkelen van een richtlijn voor toegankelijkheid bouwen en verbouwen. Zodat mensen weten wanneer een gebouw goed toegankelijk is.
  • Het verbeteren van de ondersteuning voor leerlingen en studenten.
  • Het toegankelijk maken van bus- en tramhaltes en treinstations (openbaar vervoer).
Aan de hand van deze maatregelen wil de overheid zorgen dat ook mensen met een beperking onbeperkt mee kunnen doen door middel van goede toegankelijkheid.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Gratis adviesgesprek
toegankelijkheid - cta

Veelgestelde Vragen

Bij toegankelijkheid gaat het erom dat elk mens, met of zonder beperking, gebruik kan maken van van alle voorzieningen, dienstverlening en informatie. Wanneer je zorgt voor goede toegankelijkheid kan elk persoon volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Participatie gaat over het volledig meedoen in de samenleving, dit op alle gebieden. Denk hierbij aan arbeid, dagbesteding, onderwijs, vrijwilligerswerk, onderlinge hulp en verenigingen. Elk persoon moet mee kunnen doen, jong of oud, man of vrouw en met beperking of zonder. Dit krijgen we voor elkaar door zo veel mogelijk gebouwen en locaties geheel toegankelijk te maken voor iedereen. Bijvoorbeeld voor mensen met een fysieke beperking, maar ook voor mensen die slechthorend zijn.

Het waarborgen van de toegankelijkheid voor ieder mens, kan door middel van vele toe- en aanpassingen. Onze experts komen bij u op locatie langs en vormen een advies op maat. Voor elk gebouw geldt ten slotte een andere optimale oplossing. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er een ringleiding dient te komen, maar welke dan en hoe groot? Wij zoeken het voor u uit op locatie, en u ontvangt een geheel vrijblijvend en gratis advies!

Eigenlijk is dit antwoord enorm kort, namelijk: overal! Natuurlijk wilt u dat uw gebouw of pand voor iedereen goed te gebruiken is. Maar denk bijvoorbeeld is aan een school. Vooral voor kinderen is het van belang dat zij goed mee kunnen doen in de les en op het schoolplein. Daarbij zijn er plekken waar de akoestiek over het algemeen niet zo goed is. Denk bijvoorbeeld aan een kerk, hier galmt het geluid vaak. Voor slechthorenden is het dan slecht te volgen.

Allereerst hebben wij álle middelen op één plek. Onze experts denken oplossingsgericht mee en voorzien u van de toepassingen die u nodig heeft, allemaal in één keer. Door onze jarenlange ervaring weten wij waar wij over praten. Bij AUDIOropa weet u dus dat u een maatwerk oplossing krijgt voor uw specifieke situatie waarbij alles inbegrepen zit!

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Contact
adviesgesprek - Audioropa