Behoort tot de groep: Stemversterker - Logo Hoorexpert

Soundfield Stemversterker

Een stemversterker is een aanrader voor iedereen die moeilijk verstaanbaar is door een gebrek aan kracht en stemvolume bij het spreken. De spraakversterker zorgt ervoor dat de spraak versterkt wordt tot een normaal stemvolume. Mede daardoor kan een conversatie gemakkelijker verlopen. Een voorbeeld van een stemversterker is het FrontRow Soundfield Audiosysteem, waarmee het stemgeluid wordt versterkt. Het geluid van de stem wordt via een draadloze microfoon naar een luidsprekersysteem gestuurd die dit versterkt weergeeft in de ruimte. In een klaslokaal bijvoorbeeld, kan dit ervoor zorgen dat de stem van de leerkracht veel duidelijker hoorbaar is. Dit komt omdat het geluid door het audiosysteem gelijkmatig over de ruimte wordt verdeeld en het achtergrondlawaai in de ruimte veel minder storend is.

Stemversterker - Soundfield large

Hoe kan een stemversterker helpen?

Een spraak- of stemversterker is een apparaat dat helpt volume te maken met de stem. Door de stemversterker kost het minder energie om te spreken en bent u gemakkelijker verstaanbaar voor anderen. Ook wordt de stem hierdoor gespaard, omdat er minder luid gesproken hoeft te worden om toch verstaanbaar te zijn voor anderen. De meeste stemversterkers zijn compact, licht en eenvoudig te gebruiken. Het is natuurlijk vervelend om regelmatig te moeten herhalen wat u zojuist gezegd heeft. De stemversterker zorgt ervoor dat uw stem gespaard blijft en het minder energie kost om te spreken. De stemversterker is de oplossing voor mensen met een zachte stem. Ook is het mogelijk deze te gebruiken voor grotere groepen zoals tijdens vergaderingen, in klaslokalen, tijdens presentaties of andere gelegenheden.

Stemversterker in het onderwijs heeft meerdere voordelen

Het plaatsen van een stemversterker in een klaslokaal heeft meerdere voordelen. Allereerst kunnen alle leerlingen in de klas de leerkracht goed horen, of ze nu vooraan of achteraan zitten. Omdat de spraakversterker ervoor zorgt dat luisteren minder inspanning kost, kunnen de leerlingen zich beter concentreren en wordt er ook meer onthouden. Omdat het stemgeluid van de leerkracht met veel minde ruis bij de leerlingen aankomt, hoeven de hersenen minder capaciteit te gebruiken om ontbrekende informatie in de spraak aan te vullen. Hierdoor zijn leerlingen ook minder snel moe, wat wederom ten goede komt van de concentratie. Ook kinderen met aandachts- en leerproblemen doen zo hun voordeel met de toepassing van een stemversterker in de klas en het bevordert de toegankelijkheid van een school.

Kinderen met een (tijdelijk) gehoorverlies horen beter door gebruik stemversterker

Veel kinderen maken gedurende hun schooltijd perioden mee waarin het gehoor verminderd is. In de meeste gevallen komt dit door een middenoorontsteking. Naast kinderen met tijdelijk gehoorverlies zijn er ook kinderen met permanent gehoorverlies. Voor slechthorende kinderen is een matige akoestiek of een omgeving met omgevingslawaai extra storend. Een stemversterker zoals het FrontRow Soundfield Audiosysteem helpt ook deze (tijdelijk) minder goed horende kinderen de leerkracht goed te verstaan en zich beter te concentreren.

Stem leerkracht ontzien door stemversterker

Docenten zijn in hun beroepsuitoefening afhankelijk van hun stem. Of er nu sprake is van het overdragen van informatie, het leiden van groepsgesprekken of het orde houden; de stem is het belangrijkste gereedschap voor leerkrachten. In het onderwijs zijn stemproblemen één van de meest voorkomende beroepsziekten. Veel docenten geven met regelmaat aan last te hebben van stemmoeheid, keelpijn en heesheid. Soms raken docenten hun stem zelfs helemaal kwijt. De spraakversterker dient dit te voorkomen en mensen met een verzwakt stemvolume te helpen beter verstaanbaar te zijn.
Door het toepassen van een stemversterker wordt ook de stem van de leerkracht aanzienlijk minder belast, waarmee stemklachten en ziekteverzuim worden voorkomen. Maakt de school vaak gebruik van grotere ruimten voor bedrijfsbezoeken, netwerkbijeenkomsten of (in)formele presentaties? bekijk dan de mogelijkheden voor het aanleggen van een ringleiding.

Een stemversterker heeft dus voordelen voor goedhorende leerlingen, goedhorende leerlingen met concentratie- en aandachtsproblemen, minder goed horende leerlingen én voor de stem van de docent. Overweeg daarom ook in klaslokalen het gebruik van een stemversterker. Voor iedere situatie biedt Audioropa een passende oplossing om uw stem weer beter hoorbaar te maken. Graag adviseren wij u over de passende spraakversterker speciaal voor u. Neem onderstaand vrijblijvend contact met ons op, of bezoek onze contactpagina.

Stemversterker producten

Juno FrontRow Tower met leerkracht microfoon

Voor moeiteloos spreken en verstaan op scholen en colleges is het Juno product van FrontRow het ideale systeem voor elk klas lokaal!

Juno FrontRow Leerling microfoon

Leerling microfoon. Juno systemen zijn uit te breiden tot maximaal 5 microfoons.

Juno FrontRow extra luidspreker

Met een extra speaker binnen uw FrontRow Juno systeem, vergroot u bij grotere lokalen niet allen het geluidsveld, maar ook, met de ingbouwde infraroodontvanger, de reikwijdte van uw leerkracht- en leerling microfoons.