Ringleiding tv en audioinstallatie

Ringleiding tv en audioinstallatie

Veel mensen merken dat hun gehoor minder gevoelig wordt aan het harder moeten zetten van de tv tijdens het tv kijken. Ook slechthorenden met een hoortoestel ondervinden nog vaak problemen om de tv goed te verstaan of de audioinstallatie te horen doordat ze meer last hebben dan goedhorenden van omgevingsgeluiden. Door middel van een ringleiding die op de tv of audioinstallatie wordt aangesloten kan dit verholpen worden. Vervolgens komt het geluid via een ringleiding draadloos en direct via de ringleiding bij de hoortoestellen of CI’s aan. Zo kunt u goed naar de tv of radio luisteren.

Via T of MT stand

Veel hoortoestellen en cochleair implantaten (CI) hebben de beschikking over een zogeheten T-stand. T staat voor telecoil ook wel luisterspoel genoemd. Door middel van deze stand is het mogelijk om uw hoortoestel op de tv aan te sluiten. Als eerst wordt het audiosignaal van de tv (en/of hifi) aangesloten op een ringleidingversterker. Vervolgens wordt op deze versterker een draad aangesloten die in de vorm van een lus in de kamer wordt gelegd. Deze kan netjes langs de plint worden weggewerkt. Dit wordt de inductielus of ringleidinglus genoemd. Daarna stuurt de ringleidingsversterker het audiosignaal als een stroompje door de inductielus. Dit creëert een elektromagnetisch veld dat de luisterspoel van het hoortoestel opvangt. Vaak hebben slechthorenden met een hoortoestel de voorkeur de MT stand te gebruiken van hun hoortoestel. Naast de T-stand is ook de microfoon ingeschakeld zodat ook de telefoon en huisbel hoorbaar zijn en er ook met elkaar gepraat kan worden. De verhouding tussen de microfoon (M) en ringleiding (T) is veelal instelbaar door de audicien.

Voordeel ringleiding tv

Het voordeel van een ringleiding om bijvoorbeeld de tv beter te horen is dat de oplossing universeel is voor alle hoortoestellen en CI’s die beschikken over een T-stand. Wanneer in de toekomst een nieuw hoortoestel wordt aangeschaft kan ook dit hoortoestel weer werken met de eerder geïnstalleerde ringleiding. Ook geldt dit voor wanneer u een ander merk hoortoestel aanschaft. Dit in tegenstelling tot tv en hifi systemen die merk afhankelijk zijn. Ook kunnen andere hoortoestel- of CI dragers gebruik maken van dezelfde ringleiding. Dit betekent dat meerdere slechthorenden tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de ringleiding. Bovendien werkt het draadloos. Dat betekent dat u zich vrij kunt bewegen in de ruimte. U zal overal in de woonruimte goed kunnen horen en verstaan, de afstand maakt hierbij niet uit.

Doordat het geluid van de tv op deze manier direct bij het hoortoestel aankomt en het geluid geen weg door de ruimte van de kamer hoeft af te leggen, kunnen andere geluiden het tv geluid niet verstoren. Denk hierbij aan het verschuiven van een stoel, het omslaan van de krant en roeren van een lepeltje in een kopje. Omdat slechthorenden niet alleen ongevoeliger worden voor geluid, maar ook geluiden minder goed van elkaar kunnen onderscheiden zijn juist dit soort ‘stoorbronnen’ erg hinderlijk.

Ringleidingversterker

Om thuis gebruik te maken van de ringleiding heeft u een bijpassende ringleidingversterker nodig. Daarom biedt Audioropa de LA-240 ringleidingversterker. Deze levert Audioropa compleet met aansluitsnoeren, ringleidingsnoer en bevestigingsclips. Deze versterker is zelf uit en aan te zetten. Ook is het mogelijk om zelf de klank regelen. Hiermee wordt bedoeld dat het mogelijk is om te regelen tussen hoge en lage tonen. Bovendien is het mogelijk om zelf het volume te regelen. Daarom is het niet nodig om de tv of audio installatie zelf harder te zetten. De versterker en de ringleiding zorgen ervoor dat het geluid alleen voor u versterkt wordt. Verder biedt deze versterker de mogelijkheid van signaalkeuzetoetsen. Dit houdt in dat wanneer twee geluidsbronnen, zijn aangesloten, u met de signaalkeuzetoetsen het gewenste signaal in kunt stellen. De Automatic Gain Control schakeling zorgt ervoor dat wisselend volume wordt gestabiliseerd.

Alle opties op deze versterker zijn te regelen met de bijgeleverde afstandsbediening. Hij is geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tot 50 m². Deze ringleidingsversterker is dus ideaal voor thuis.

Ringleidingontvanger (zonder hoortoestel)

Bent u nog niet toe aan een hoortoestel of beschikt uw hoortoestel niet over de T-stand? Dan kunt u gebruik maken van een ringleidingontvanger. Dit is een lichte hoofdtelefoon die comfortabel zit. Deze kan gebruikt worden op plekken waar een ringleiding aanwezig is, dus ook bij u thuis als deze aanwezig is. Met deze ontvanger is het mogelijk om draadloos naar uw tv en audioinstallatie te luisteren. Ook beschikt hij over een ruisonderdrukker waardoor u geen last heeft van omgevingsgeluiden. Daarnaast kunnen ook goedhorenden die zonder anderen te storen tv willen kijken, ook gebruik maken van deze ontvanger.

Ringleidingkussen

Audioropa biedt u ook de mogelijkheid om ringleiding aan te schaffen in de vorm van een kussen. Deze werkt hetzelfde maar kunt u onder de zitting van een stoel of bank plaatsen. Ook bij deze ringleiding is het mogelijk om, via de T-stand van het gehoorapparaat, direct naar de tv of radio te luisteren.

Ringleiding tv gebruiken? Let op bij aanschaf hoortoestel

Wilt u in de toekomst gebruik kunnen maken van een ringleiding om zo de tv goed te kunnen verstaan, dan is het van belang bij de aanschaf van het hoortoestel te letten of de T-stand optie aanwezig is op het hoortoestel of cochleair implantaat. Om het hoortoestel of CI via de ringleiding te kunnen gebruiken en de tv te verstaan, moet deze vaak ook geactiveerd worden. Dit kan de audicien doen. Soms is er geen T-stand in het hoortoestel zelf aanwezig, maar zit deze in de afstandsbediening/streamer ingebouwd. De streamer vangt dan het signaal van de ringleiding op het stuurt het draadloos naar de hoortoestellen.
Met een hoortoestel of CI met T-stand kan ook in veel openbare gebouwen, zoals bijvoorbeeld scholen, waar een ringleiding aanwezig is, zoals concertzalen, schouwburg en theaters probleemloos worden geluisterd naar het programma, waardoor deze gebouwen toegankelijker worden voor slechthorende.

contact

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
vraag nu een gratis adviesgesprek aan!


Software voor het inmeten van ringleidingen

  • Vooraf de garantie dat het voldoet aan alle normen.
  • Achteraf rapportage functie over de werking.

Loop Designer

mac-screen

onze projecten

toegankelijkheid Landal - Audioropa toegankelijkheid

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

toegankelijkheid Pleinbioscoop - Audioropa toegankelijkheid

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.