Ringleiding tv en audioinstallatie

Ringleiding tv en audioinstallatie

Veel mensen merken dat hun gehoor minder gevoelig wordt aan het harder moeten zetten van de tv. Ook slechthorenden met een hoortoestel ondervinden nog vaak problemen om de tv goed te verstaan of de audioinstallatie te horen doordat ze meer last hebben dan goedhorenden van omgevingsgeluiden. Een ringleiding die op de tv of audioinstallatie wordt aangesloten kan dan uitkomst bieden. Via een ringleiding komt het tv of audio geluid draadloos en direct bij de hoortoestellen of CI’s aan.

Via T of MT stand

Veel hoortoestellen en cochleair implantaten (CI) hebben de beschikking over een zogeheten T-stand. T staat voor telecoil ook wel luisterspoel genoemd. Het audiosignaal van de tv (en/of hifi) wordt aangesloten op een ringleidingversterker. Op deze versterker wordt een draad aangesloten die in de vorm van een lus in de kamer wordt gelegd. Deze kan netjes langs de plint worden weggewerkt. Dit wordt de inductielus of ringleidinglus genoemd. De ringleidingsversterker stuurt het audiosignaal als een stroompje door de inductielus. Dit creëert een elektromagnetisch veld dat opgevangen wordt door de luisterspoel van het hoortoestel. Vaak hebben slechthorenden met een hoortoestel de voorkeur de MT stand te gebruiken van hun hoortoestel. Naast de T-stand is ook de microfoon ingeschakeld zodat ook de telefoon en huisbel hoorbaar zijn en er ook met elkaar gepraat kan worden. De verhouding tussen het microfoon (M) en ringleiding (T) is veelal instelbaar door de audicien.

Voordeel ringleiding tv

Het voordeel van een ringleiding om de tv beter te horen is dat de oplossing universeel is voor alle hoortoestellen en CI’s die beschikken over een T-stand. Wanneer in de toekomst een nieuw hoortoestel wordt aangeschaft kan ook dit hoortoestel weer werken met de eerder geïnstalleerde ringleiding. Dit geldt ook wanneer er een ander merk hoortoestel wordt aangeschaft. Dit in tegenstelling tot tv en hifi systemen die merk afhankelijk zijn. Ook kunnen ook andere hoortoestel- of CI dragers gebruik maken van dezelfde ringleiding. Daarnaast kan ook een goedhorende die zonder anderen te storen tv wil kijken gebruik maken van deze ringleiding. Dat kan met behulp van een inductiehoofdtelefoon. Een dergelijk inductiehoofdtelefoon pikt het signaal van de ringleiding op zodat het geluid van de tv hiermee hoorbaar is. Een ander voordeel is dat het draadloos werkt.
Doordat het geluid van de tv op deze manier direct bij het hoortoestel aankomt en het geluid geen weg door de ruimte van de kamer hoeft af te leggen, kunnen andere geluiden het tv geluid niet verstoren. Denk hierbij aan het verschuiven van een stoel, het omslaan van de krant en roeren van een lepeltje in een kopje. Omdat slechthorenden niet alleen ongevoeliger worden voor geluid, maar ook geluiden minder goed van elkaar kunnen onderscheiden zijn juist dit soort ‘stoorbronnen’ erg hinderlijk.

Ringleiding tv gebruiken? Let op bij aanschaf hoortoestel

Wilt u in de toekomst gebruik kunnen maken van een ringleiding om zo de tv goed te kunnen verstaan, dan is het van belang bij de aanschaf van het hoortoestel te letten of de T-stand optie aanwezig is op het hoortoestel of cochleair implantaat. Om het hoortoestel of CI via de ringleiding te kunnen gebruiken en de tv te verstaan, moet deze vaak ook geactiveerd worden. Dit kan de audicien doen. Soms is er geen T-stand in het hoortoestel zelf aanwezig, maar zit deze in de afstandsbediening/streamer ingebouwd. De streamer vangt dan het signaal van de ringleiding op het stuurt het draadloos naar de hoortoestellen.
Met een hoortoestel of CI met T-stand kan ook in veel openbare gebouwen waar een ringleiding aanwezig is, zoals concertzalen, schouwburg en theaters probleemloos worden geluisterd naar het programma, waardoor deze gebouwen toegankelijker worden voor slechthorende.

contact

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
vraag nu een gratis adviesgesprek aan!


Software voor het inmeten van ringleidingen

  • Vooraf de garantie dat het voldoet aan alle normen.
  • Achteraf rapportage functie over de werking.

Loop Designer

mac-screen

onze projecten

toegankelijkheid Landal - Audioropa toegankelijkheid

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

toegankelijkheid Pleinbioscoop - Audioropa toegankelijkheid

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.