Ringleiding tv en audioinstallatie

Veel mensen merken dat hun gehoor minder gevoelig wordt aan het harder moeten zetten van de tv tijdens het tv kijken. Ook slechthorenden met een hoortoestel ondervinden nog vaak problemen om de tv goed te verstaan of de audioinstallatie te horen doordat ze meer last hebben dan goedhorenden van omgevingsgeluiden. Door middel van een ringleiding die op de tv of audioinstallatie wordt aangesloten kan dit verholpen worden. Vervolgens komt het geluid via een ringleiding draadloos en direct via de ringleiding bij de hoortoestellen of CI’s aan. Zo kunt u goed naar een geluidsbron zoals een tv of radio luisteren.
Tv - intro

Voordelen AUDIOropa

Tv - voordelen
  • Alle hulpmiddelen voor uw gehoor op één plek.
  • Wij denken mee in een oplossing voor uw probleem.
  • Jarenlange ervaring in toegankelijkheid voor mensen met een auditieve beperking.
  • Probeer de apparatuur eerst uit, dit kan in overleg.
  • Onze experts komen langs en maken maken bij u op locatie een inschatting van de middelen die nodig zijn.
  • Geen verkoop? Geen probleem! Wij verzorgen ook de verhuur van de hoorhulpmiddelen.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Gratis Adviesgesprek

Meer informatie over ringleiding tv

Via T of MT stand?

Veel hoortoestellen en cochleair implantaten (CI) hebben de beschikking over een zogeheten T-stand. T staat voor telecoil ook wel luisterspoel genoemd. Door middel van deze stand is het mogelijk om uw hoortoestel op de tv aan te sluiten.

Als eerst wordt het audiosignaal van de tv (en/of hifi) aangesloten op een ringleidingversterker. Vervolgens wordt op deze versterker een draad aangesloten die in de vorm van een lus in de kamer wordt gelegd. Deze kan netjes langs de plint worden weggewerkt. Dit wordt de inductielus of ringleidinglus genoemd.

Daarna stuurt de ringleidingsversterker het audiosignaal als een stroompje door de inductielus. Dit creëert een elektromagnetisch veld dat de luisterspoel van het hoortoestel opvangt. Vaak hebben slechthorenden met een hoortoestel de voorkeur de MT stand te gebruiken van hun hoortoestel.

Naast de T-stand is ook de microfoon ingeschakeld zodat ook de telefoon en huisbel hoorbaar zijn en er ook met elkaar gepraat kan worden. De verhouding tussen de microfoon (M) en ringleiding (T) is veelal instelbaar door de audicien.

Voordeel ringleiding tv

Het voordeel van een ringleiding om bijvoorbeeld de tv beter te horen is dat de oplossing universeel is voor alle hoortoestellen en CI’s die beschikken over een T-stand. Wanneer in de toekomst een nieuw hoortoestel wordt aangeschaft kan ook dit hoortoestel weer werken met de eerder geïnstalleerde ringleiding. Ook geldt dit voor wanneer u een ander merk hoortoestel aanschaft.

Dit in tegenstelling tot tv en hifi systemen die merk afhankelijk zijn. Ook kunnen andere hoortoestel- of CI dragers gebruik maken van deze ringleiding, dus met meer tegelijk. En dat draadloos. Dat betekent dat u zich vrij kunt bewegen. U zal overal in de woonruimte goed kunnen horen, afstand maakt dus niet uit.

Doordat het geluid van de tv op deze manier direct bij het hoortoestel aankomt en het geen weg door de kamer hoeft af te leggen, kunnen andere geluiden het niet verstoren. Denk hierbij aan het verschuiven van een stoel, omslaan van de krant of roeren in een kopje. Omdat slechthorenden niet alleen ongevoeliger worden voor geluid, maar ook geluiden minder goed van elkaar kunnen onderscheiden zijn juist dit soort ‘stoorbronnen’ erg hinderlijk.

Onderdelen ringleiding

Ringleidingversterker
Om thuis gebruik te maken van de ringleiding heeft u een bijpassende ringleidingversterker nodig. Daarom biedt Audioropa de LA-240 ringleidingversterker. Deze levert Audioropa compleet met aansluitsnoeren, ringleidingsnoer en bevestigingsclips. Deze versterker is zelf uit en aan te zetten. Ook is het mogelijk om zelf de klank regelen. Hiermee wordt bedoeld dat het mogelijk is om te regelen tussen hoge en lage tonen. Bovendien is het mogelijk om zelf het volume te regelen. Daarom is het niet nodig om de tv of audio installatie zelf harder te zetten.

De versterker en de ringleiding zorgen ervoor dat het geluid alleen voor u versterkt wordt. Verder biedt deze versterker de mogelijkheid van signaalkeuzetoetsen. Dit houdt in dat wanneer twee geluidsbronnen, zijn aangesloten, u met de signaalkeuzetoetsen het gewenste signaal in kunt stellen. De Automatic Gain Control schakeling zorgt ervoor dat wisselend volume wordt gestabiliseerd.

Alle opties op deze versterker zijn te regelen met de bijgeleverde afstandsbediening. Hij is geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tot 50 m². Deze ringleidingsversterker is dus ideaal voor thuis.

Ringleidingontvanger (zonder hoortoestel)
Bent u nog niet toe aan een hoortoestel of beschikt uw hoortoestel niet over de T-stand? Dan kunt u gebruik maken van een ringleidingontvanger. Dit is een lichte hoofdtelefoon die comfortabel zit. Deze kan gebruikt worden op plekken waar een ringleiding aanwezig is, dus ook bij u thuis als deze aanwezig is. Met deze ontvanger is het mogelijk om draadloos naar uw tv en audioinstallatie te luisteren. Ook beschikt hij over een ruisonderdrukker waardoor u geen last heeft van omgevingsgeluiden. Daarnaast kunnen ook goedhorenden die zonder anderen te storen tv willen kijken, ook gebruik maken van deze ontvanger.

Ringleidingkussen
Audioropa biedt u ook de mogelijkheid om ringleiding aan te schaffen in de vorm van een kussen. Deze werkt hetzelfde maar kunt u onder de zitting van een stoel of bank plaatsen. Ook bij deze ringleiding is het mogelijk om, via de T-stand van het gehoorapparaat, direct naar de tv of radio te luisteren.

Projecten ringleiding

Tv - landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.
Tv - pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.

Ringleiding tv gebruiken?

Let op bij aanschaf hoortoestel
Wilt u in de toekomst gebruik kunnen maken van een ringleiding om zo de tv goed te kunnen verstaan, dan is het van belang bij de aanschaf van het hoortoestel te letten of de T-stand optie aanwezig is op het hoortoestel of cochleair implantaat. Om het hoortoestel of CI via de ringleiding te kunnen gebruiken en de tv te verstaan, moet deze vaak ook geactiveerd worden. Dit kan de audicien doen. Soms is er geen T-stand in het hoortoestel zelf aanwezig, maar zit deze in de afstandsbediening/streamer ingebouwd. De streamer vangt dan het signaal van de ringleiding op het stuurt het draadloos naar de hoortoestellen.

Met een hoortoestel of CI met T-stand kan ook in veel openbare gebouwen, zoals bijvoorbeeld scholen, waar een ringleiding aanwezig is, zoals concertzalen, schouwburg en theaters probleemloos worden geluisterd naar het programma, waardoor deze gebouwen toegankelijker worden voor slechthorende.

AUDIOropa, meer dan ringleidingen

Voor al uw vraagstukken op het gebied van slechthorendheid en toegankelijkheid bieden wij de oplossing. Bel ons en samen bespreken we wat voor u de passende oplossing is. Misschien heeft u wel stemversterkers nodig.

Veelgestelde Vragen

Een ringleiding filtert achtergrondgeluid weg. Dit zorgt ervoor dat mensen met een gehoortoestel bepaalde geluiden beter kunnen horen. Zoals bijvoorbeeld het geluid van de televisie.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de ruimte waar de ringleiding geplaatst dient te worden. Wij kunnen pas een vaste prijs geven wanneer wij op de hoogte zijn van uw situatie en wensen. U kunt gerust contact met ons opnemen of een gratis adviesgesprek aanvragen.

Een ringleiding bestaat uit twee onderdelen: een ringleidingversterker en een lus-vormig draad. Het lus-vormig draad wordt aangebracht in de wand, de vloer of het plafond of achter de plint.

Er wordt een audiosignaal op de ringleidingversterker aangesloten. Dit audiosignaal wordt vervolgens in het lus-vormig draad omgezet in een stroom, waardoor een magnetisch veld ontstaat. De luisterspoel in het hoortoestel vangen de wisselingen in dit magnetische veld op. Deze wisselingen worden omgezet in een hoorbaar audiosignaal en wordt door het hoortoestel naar het oor gestuurd.

Ja. In principe is het aanleggen van een ringleiding mogelijk in iedere woning.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Contact
adviesgesprek - Audioropa