Ringleiding thuis

Een ringleiding is thuis eenvoudig aan te leggen. In de kamer wordt door de installateur een dunne kabel langs de plint gelegd die een gesloten ring vormt. Deze kabel wordt aangesloten op een zogeheten ringleidingversterker, een geluidsversterker. De ringleidingversterker is op zijn beurt aangesloten op de tv en/of audioinstallatie. Door het hoortoestel of cochleair implantaat (CI) op de T-stand te zetten kunnen de toestellen met de ingebouwde luisterspoel het signaal dat door de lus gaat, draadloos oppikken. De T staat voor telecoil wat luisterspoel betekent. Op deze manier komt het geluid van de tv of audioinstallatie bij de hoortoestellen terecht. De overdracht van het de ringleiding naar de hoortoestellen verloopt via inductie: de ringleiding creëert met het geluid een gering magnetisch veld dat rechtstreeks via het hoortoestel wordt opgepikt.
Thuis - intro

Voordelen AUDIOropa

Thuis - voordelen
  • Op één plek, alle hoorhulpmiddelen.
  • Wij denken mee met uw probleem om tot een oplossing te komen.
  • Toegankelijkheid voor alle mensen met een auditieve beperking.
  • In overleg kunt u eerst apparatuur uitproberen.
  • Op locatie maken onze experts een inschatting van wat u nodig heeft.
  • Naast verkoop doen we ook verhuur van producten.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Gratis Adviesgesprek

Meer informatie?

Ringleiding thuis is universeel

Een van de grote voordelen van een ringleiding thuis aan te leggen is dat het een universeel systeem is. Het werkt samen met alle hoortoestellen, dus alle merken en CI’s. Wel moet erop gelet worden dat het type toestel dat wordt aangeschaft een zogeheten T-stand optie heeft. Door de T-stand aan te zetten, wordt het geluid van de ringleiding met de luisterspoel die in het hoortoestel of in de CI zit opgepikt.

Wordt er een nieuw toestel aangeschaft dan kan nog steeds van de reeds eerder aangeschafte ringleiding gebruik worden gemaakt. Ook bezoekers die een hoortoestel dragen en tv komen kijken kunnen er gebruik van maken. Wanneer iemand anders in huis niet meer optimaal hoort maar nog niet aan een hoortoestel toe is, kan hij of zij gebruik maken van een speciale hoofdtelefoon die het signaal van de ringleiding thuis eveneens draadloos oppikt.

Hiermee is een ringleiding een universeel systeem dat geschikt is voor alle slechthorenden: zowel voor de groep met hoortoestel of CI (merkonafhankelijk) als voor de groep die minder goed hoort maar nog niet de stap heeft gezet naar een persoonlijk hoorhulpmiddel.

Andere voordelen ringleiding thuis

Naast dat een ringleiding universeel is, heeft het een ander groot voordeel: het geluid van de tv, radio of audioinstallatie, komt direct bij de toestellen aan zonder dat storende geluiden uit de omgeving invloed erop hebben. Geritsel van de krant, mensen die met elkaar praten of een voorbijrijdende vrachtwagen hebben geen nadelige invloed op het geluid afkomstig van de tv, radio of cd speler. Slechthorenden kunnen zo met een ringleiding ongestoord thuis de tv, radio of hun eigen muziek beluisteren.

T-stand: in hoortoestel, CI of streamer

Om de ringleiding thuis te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat het hoortoestel of CI over een T-stand beschikt. Soms heeft het toestel wel een dergelijke T-stand, maar dient deze door de audicien eerst geactiveerd te worden. Ook kan het zijn dat het toestel zelf geen T-stand heeft, maar wel de bijbehorende streamer. Een streamer is een kleine afstandsbediening die ook in staat is geluid naar de toestellen te sturen. Bij sommige merken zit ook in deze streamer een luisterspoel. Door de T-stand op de streamer te activeren pikt deze het geluid van de ringleiding op en stuurt dit door naar de hoortoestellen.

T-stand buitenshuis

De T-stand van het hoortoestel of CI kan niet alleen thuis worden gebruikt. Ook in het theater, concertzaal, schouwburg en andere openbare ruimtes is vaak een ringleiding aanwezig. De verwachting is dat een ringleiding steeds vaker in openbare gebouwen, zoals scholen, aanwezig zal zijn omdat bedrijven de verplichting hebben hun gebouw toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, dus ook voor slechthorenden. Bij de toegangsdeur is dan vaak een bordje te vinden met “Ringleiding aanwezig”. Het ringleidingsignaal is dan meestal wel in een beperkt deel van de zaal op te vangen. Bij het reserveren van plaatsen is het van belang daar op te letten.

onze projecten

Thuis - landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.
Thuis - pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.

MT stand bij gebruik ringleiding thuis of buitenshuis

Bij het inschakelen van de T-stand bestaat de mogelijkheid om de microfoon van het hoortoestel uit te schakelen of deze juist aan te laten en zo het geluid van microfoon en T-stand te mixen. Voordeel van het uitzetten van de microfoon is dat het geluid van de ringleiding zonder storing door omgevingsgeluiden wordt gehoord. Alleen is het dan niet mogelijk om te horen wat er in de omgeving gebeurt (telefoon, deurbel) of even wat tegen elkaar te zeggen. De voorkeur voor een van de twee standen (T of MT) is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van de leef- en luistersituatie.

Uw audicien kan veelal meerdere programma’s in uw hoortoestellen programmeren. Zo kan er gekozen worden voor een programma waarin alleen de T-stand wordt geactiveerd of voor een programma waarin zowel de T-stand als de microfoons actief zijn (MT-stand). Ook is de verhouding tussen de microfoons of T-stand bij hoortoestellen en CI’s instelbaar. Uw audicien kan u bij de keuze van uw hoortoestellen over de mogelijkheden informeren en uw hoortoestellen vervolgens naar wens programmeren zodat u de ringleiding thuis en buitenshuis kunt gebruiken zoals u wilt.

AUDIOropa is uw partner voor alle vraagstukken

Neem contact op met onze specialisten. Samen spreken we uw situatie door en adviseren u in de beste oplossing. Misschien heeft u wel stemversterkers nodig!

Veelgestelde Vragen

Een ringleiding zorgt ervoor dat het achtergrondlawaai in een ruimte wordt weg gefilterd. Hierdoor kunnen mensen met een gehoortoestel bepaalde geluiden beter horen. Een ringleiding bestaat uit een versterker en een kabel. Samen wekken deze twee onderdelen een magnetisch veld op die het achtergrondlawaai wegneemt.

Door een ringleiding te plaatsen kunnen mensen met auditieve beperkingen gemakkelijk naar één geluidsbron zoals een televisie luisteren. Een ringleiding voorkomt dat zij last hebben van geluiden die op de achtergrond spelen.

De kosten voor een ringleiding in huis zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de grootte van de woning. Daarom is het niet mogelijk om vooraf een vaste prijs te benoemen. U zou wel een schatting kunnen maken. Voor een ruimte van 50 m2 betaalt u €185,-. Wilt u toch liever een vaste prijs? Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan. Wij staan u graag te woord!

Een ringleiding bestaat uit een stroom sturende versterker en een kabel. Deze twee onderdelen wekken een magnetisch veld. Hierdoor wordt achtergrondlawaai weggenomen. Wat u moet doen om beter te kunnen horen in een ruimte met een ringleiding? Zet uw gehoorapparaat of cochleair implantaat (CI) in de T- of MT-stand. De meeste hoortoestellen hebben een programmaschakelaar die beschikt over één T- of MT stand.

Een ringleiding is een metalen lus. Deze metalen lus wordt aangebracht langs de randen van een ruimte in uw woning. Dit kan bijvoorbeeld achter de plinten, onder de vloer of boven het plafond. Vervolgens wordt de lus aangesloten op een speciale ringleidingversterker. Deze zet een audiosignaal om in stroom. Deze stroom gaat door de lus, waardoor er een magnetisch veld ontstaat.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Contact
adviesgesprek - Audioropa