Ringleiding slechthorende

Voor een slechthorende is een ringleiding in huis of in een zaal een prima oplossing. Met een ringleiding kan een slechthorende namelijk thuis de tv of muziekinstallatie goed horen en ook in een theater- of concertzaal het gesproken woord of de muziekuitvoering goed volgen. Voor slechthorenden is een ringleiding thuis een goede aanvulling op zijn/haar hoortoestel en in zalen draagt het bij aan de toegankelijkheid voor deze groep.

Voordelen AUDIOropa

  • Alle hoorhulpmiddelen onder één dak.
  • Onze experts denken oplossingsgericht mee met u mee.
  • Wij zorgen ervoor dat alle mensen met een auditieve beperking ook volledig mee kunnen doen.
  • Overleg met ons, vaak is het mogelijk om eerst apparatuur uitproberen.
  • Onze experts komen bij u langs, zo weten zij wat u nodig heeft.
  • Ook voor de verhuur van producten bent u bij AUDIOropa aan het juiste adres.

Neem contact op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek

Gratis Adviesgesprek

Meer informatie?

Omdat de meeste hoortoestellen en cochleair implantaten (CI’s) een zogeheten T-stand hebben, is een slechthorende in staat met zijn hoortoestel het signaal van een ringleiding op te vangen. Wanneer een slechthorende zijn hoortoestel op de T-stand zet, wordt de luisterspoel (T staat voor telecoil) in het hoortoestel geactiveerd en kan het signaal van de ringleiding worden opgevangen.

Soms heeft het hoortoestel van de slechthorende zelf geen luisterspoel, maar zit deze in de streamer. Een streamer is een klein apparaatje dat niet alleen als afstandsbediening fungeert, maar in staat is geluidsignalen zoals van de telefoon draadloos naar de hoortoestellen over te sturen.

Wanneer de T-stand in de streamer wordt geactiveerd, vangt deze het signaal van de ringleiding op en stuurt het op zijn beurt draadloos door naar de hoortoestellen van de slechthorende.

Ringleiding: universele oplossing voor slechthorenden

Een van de grote voordelen van een ringleiding is dat het een universeel systeem is. Het werkt samen met alle merken hoortoestellen en cochleair implantaten. Een eenmaal aangelegde ringleiding, of dit nu thuis of in een zaal is, werkt ook met nieuwe generaties hoortoestellen.

Niet alleen de slechthorende met een hoortoestel kan de ringleiding gebruiken, maar ook bezoekers die slechthorend zijn, maar de stap naar een hoortoestel nog niet hebben gezet. Zij kunnen als steuntje in de rug gebruik maken van een speciale hoofdtelefoon (type kinbeugel) die net als een hoortoestel in staat is het signaal van de ringleiding op te vangen.

Bij de slechthorende in huis kan de slechthorende zelf dus gebruik maken van de ringleiding, maar ook bezoekers: via het hoortoestel of via een hoofdtelefoon. Ook bij het gebruik van een ringleiding in zalen zoals bij theaters, een concert- of congresgebouw, is een ringleiding voor zowel slechthorende met als zonder hoortoestel dus een prima oplossing.

Ringleiding voor slechthorenden makkelijk aan te leggen

Een ringleiding is relatief makkelijk aan te leggen, of dit nu thuis is of in een zaal. Thuis wordt door de installateur een dunne kabel langs de plint gelegd die een gesloten ring vormt. Deze kabel wordt aangesloten op een zogeheten ringleidingversterker. De ringleidingversterker is op zijn beurt aangesloten op de tv en/of audioinstallatie.

Ringleiding in een zaal

In een zaal wordt meestal gekozen om de ringleiding voor slechthorenden in een bepaald deel van de zaal aan te leggen. Meestal gebeurt dit in de deklaag van de vloer, langs de wand en als de hoogte dit toelaat in het plafond. De ringleiding wordt altijd in de vorm van een ring of lus neergelegd. Deze lus wordt aangesloten op een ringleidingversterker. Bij zalen wordt op de ringleidingversterker het geluidsignaal van de zaalmicrofoon of mengversterker aangesloten. In de lus wordt door de ringleidingversterker een magnetisch veld gecreëerd.

Dit veld van de ringleiding kan door de luisterspoel in het hoortoestel (of CI) van de slechthorende worden opgevangen. Hiervoor dient de slechthorende wel zijn hoortoestel of cochleair implantaat op de T-stand te zetten. De overdracht van het de ringleiding naar de hoortoestellen of CI van de slechthorende verloopt via magnetische inductie. Bij de aanleg in openbare gebouwen zoals theaters, scholen, congres- en concertzalen dient de ringleiding wel aan bepaalde normen te voldoen. Ook moet vooraf gemeten worden of een ringleiding mogelijk is en na aanleg gecontroleerd worden of het signaal van de ringleiding de juiste sterkte heeft voor slechthorenden.

onze projecten

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.

Slechthorende kan keuze maken bij gebruik ringleiding: T of MT

Soms vinden slechthorenden bij gebruik van de ringleiding het onprettig als zij tijdens het volgen van de tv, radio of bijwonen van een lezing of concert, andere omgevingsgeluiden niet meer horen. Hiervoor bestaat de mogelijkheid op de hoortoestellen op de MT stand te zetten. Zowel het geluid van de microfoons als van de ringleiding zijn dan voor de slechthorende hoorbaar. De verhouding tussen de het signaal afkomstig van de ringleiding en de microfoon is veelal instelbaar. Ook is het mogelijk alleen de T-stand te activeren. Met alleen de T-stand geactiveerd kan er ongestoord geluisterd worden. De audicien kan dit voor de slechthorende instellen.

Ook voor andere oplossingen zijn wij er voor u. Neem contact op en samen bespreken we de passende oplossing. Misschien heeft u wel stemversterkers nodig!

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Vraag een gratis adviesgesprek aan!

Gratis adviesgesprek