gehoorapparaat

Ringleiding gehoorapparaat en CI

Alle gehoorapparaat fabrikanten en fabrikanten van zogeheten cochleair implantaten (CI) leveren toestellen die samen kunnen werken met een ringleiding. Voor mensen die geen gehoorapparaat of CI dragen maar wel slechthorend zijn, zijn er speciale hoofdtelefoons verkrijgbaar die het signaal van de ringleiding kunnen oppikken. Dit gebeurt in beide gevallen draadloos. Hiermee is een ringleiding een universeel systeem dat geschikt is voor alle slechthorenden: zowel voor de groep met gehoorapparaat of CI als voor de groep die minder goed hoort maar nog niet de stap heeft gezet naar een persoonlijk hoorhulpmiddel.

Voordelen ringleiding

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met hun gehoorapparaat of CI het geluid van één of meerdere sprekers of muziek direct kunnen horen zonder dat zij last hebben van storende omgevingsgeluiden of de invloeden van een nadelige akoestiek. Slechthorenden horen namelijk muziek en spraak niet alleen minder goed, ze zijn, doordat ze geluiden minder goed van elkaar kunnen onderscheiden ook extra gevoelig voor verstoringen door lawaai en nagalm.
Een slechthorende die gebruik maakt van een gehoorapparaat of cochleair implantaat kan het signaal van de ringleiding draadloos ontvangen door het apparaat in de T-stand te zetten. Met de T-stand wordt de zogeheten luisterspoel geactiveerd die zich in het hoortoestel of in de afstandsbediening bevindt. Wanneer de organisator beschikt over speciale inductiehoofdtelefoons zijn ook slechthorenden zonder hoorhulpmiddel in staat gebruik te maken van de ringleiding.
Het voordeel van een ringleiding is allereerst dat het systeem universeel toepasbaar is voor meerdere groepen slechthorenden. Daarnaast is het relatief eenvoudig ook in bestaande bouw aan te leggen waarbij de kosten te overzien zijn.

Ringleiding maakt gebouwen toegankelijk voor slechthorenden

Er zijn verschillende toepassingen voor ringleidingsystemen. Allereerst is met een ringleidinglus en -versterker een zaal, theater, schouwburg, concertzaal, gemeentehuis, kerk of crematorium, relatief eenvoudig toegankelijk te maken voor slechthorenden. Daarnaast bestaan er speciale balie-ringleidingsystemen die als kastje bij een loket, balie, kassa of garderobe geplaatst kunnen worden. Dragers van een gehoorapparaat kunnen via de ringleiding de spreker veel makkelijker verstaan. Ook hiermee wordt de toegankelijkheid van gebouwen, zoals bijvoorbeeld scholen, voor auditief gehandicapten vergroot.

Ringleidingversterker

Om het geluidssignaal afkomstig van de microfoons van sprekers, zangers of musici via een ringleiding hoorbaar te maken, moeten deze worden aangesloten (als input) op een ringleidingversterker. Daarnaast moet een draad neergelegd worden die een lus vormt. Dit wordt de inductielus genoemd. Deze inductielus wordt als output aangesloten op een ringleidingversterker. De ringleidingversterker stuurt het signaal in de vorm van stroom door de inductielus (ook wel ringleidinglus of dovenlus genaamd). Zo ontstaat er binnen de lus een magnetisch veld.
Hoe groter de inductielus hoe meer output de versterker moet kunnen leveren.
De draad die de inductielus vormt, wordt in de plint, op grond of in het plafond aangebracht. Door middel van zogeheten inductie ontvangt het gehoorapparaat (of de bijbehorende afstandsbediening) het signaal uit de ringleiding. Het magnetische veld wordt met de luisterspoel in het gehoorapparaat (of streamer) opgevangen en vertaald in hoorbaar geluid.

De output van de ringleidingversterker kan geregeld worden. Omdat ook de inductiehoofdtelefoons en veelal ook de gehoorapparaten zelf van een volumeregelaar zijn voorzien, kan het geluid op een comfortabel niveau worden beluisterd.

Bij veel gebouwen en zalen wordt door bij de toegangsdeur het bordje “Ringleiding aanwezig” geplaatst en zijn er een aantal plaatsen die binnen de lus vallen die geschikt zijn voor de gebruikers van de ringleiding.

Ook voor andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld stemversterkers, bent u bij ons aan het juiste adres!

contact

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Software voor het inmeten van ringleidingen

  • Vooraf de garantie dat het voldoet aan alle normen.
  • Achteraf rapportage functie over de werking.

Loop Designer

Gehoorapparaat - macscreen

onze projecten

Gehoorapparaat - landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

Gehoorapparaat - pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.