Behoort tot de groep: Ringleiding - Logo Hoorexpert

Ringleiding

Onze ringleiding systemen en diensten zijn kwalitatief hoogwaardig en specifiek toegespitst op mensen met een hoorbeperking. Wij richten ons op bedrijven en instellingen om de “toegankelijkheid van gebouwen” te optimaliseren.
Naast de advisering aan bijvoorbeeld kerken, theaters, crematoria, hotels, banken, gemeentehuizen, scholen en andere openbare gebouwen, verzorgen wij ook de volledige installatie van ringleiding systemen.

Ringleiding - Ringleiding large

Wat is een ringleiding?

Een ringleiding bestaat uit een ringleidingversterker en een kabel. Deze kabel (ook wel ‘inductielus’ of ‘dovenlus’ genoemd) wordt aangelegd langs de plint, in de vloer, in de muur of zelfs in het plafond van de ruimte waarin de ringleiding geplaatst dient te worden. Een ringleiding geeft extra ondersteuning bij het luisteren naar één specifieke geluidsbron, zoals een tv, radio of microfoon. Het voordeel van het aanleggen van een ringleiding is dat u het geluid op een niveau kunt horen dat voor u prettig is, zodat anderen geen last hebben van een tv of radio met een hoog volume.

De ringleidingversterker krijgt vervolgens een inputsignaal van bijvoorbeeld de televisie of een microfoon. Dit inputsignaal wordt omgezet in stroom en daarna door de aangelegde kabel naar de ringleiding gestuurd.
Omdat de kabel in een lus aangelegd is, vormt deze als het ware één winding van een spoel. Wanneer stroom door een spoel gestuurd wordt, ontstaat een magnetisch veld.

Om vervolgens geluid te krijgen van dit magnetische veld, moet gebruik worden gemaakt van een andere spoel. Deze tweede, kleinere spoel zit in bijna alle hoortoestellen ingebouwd. Deze kan geactiveerd kan worden door het gehoorapparaat op de T-stand te zetten. Zo kan de input van de ringleidingversterker, die via de ringleiding verzonden is, bij een slechthorende in het hoortoestel ontvangen worden.

Wanneer de persoon die het signaal moet ontvangen te dicht bij de kabel zit, kunnen er problemen ontstaan met een ringleiding. Daarom is het belangrijk dat er berekend wordt waar de kabels het best neergelegd kunnen worden. Audioropa kan u hier uitstekend mee helpen. Wij hebben namelijk ruime ervaring met het aanleggen van ringleidingen in zowel grote als kleine ruimten. Daarnaast beschikken wij ook over software die u inzicht kan geven in de gevolgen van bepaalde configuraties van de ringleiding.

Voordelen ringleiding

Doordat het audiosignaal zich niet door de ruimte hoeft te verplaatsen, kan het ook niet verstoord worden door omgevingsfactoren of verslechteren door nagalm. Voor slechthorenden is juist het onderscheiden van verschillende geluiden een groot probleem. Hierdoor is achtergrondlawaai, geroezemoes en galm voor hen storender. Ondanks het feit dat slechthorenden hoortoestellen of een CI dragen, blijft het in grote ruimtes en in geroezemoes lastig om goed te verstaan wat er gezegd wordt en de zachtere passages uit bijvoorbeeld een muziekvoorstelling te volgen.

Bij de toepassing in openbare gebouwen zal op de ringleidingversterker een signaal worden aangesloten afkomstig van de zaal- of mengversterker of dat van een microfoon. In de thuissituatie zal het audiosignaal in het algemeen afkomstig zijn van de tv of audioinstallatie. Hierdoor ondervinden huisgenoten of buren minder last van een tv of muziekinstallatie met een hoog volume.

Wanneer er een ringleiding is aangelegd, wordt dit in zalen en openbare gebouwen aangegeven door het plaatsen van een bordje met de tekst ‘Ringleiding aanwezig’. Hiermee is het voor slechthorenden duidelijk dat er aandacht besteed is aan de toegankelijkheid van het gebouw voor hen. De aanwezigheid van een ringleiding zal ook zorgen voor extra publiek, omdat de groep die voorheen niet in staat was de activiteiten te volgen, dat nu wel kan.

Alle bezoekers die zich binnen de lus bevinden kunnen gebruik maken van de ringleiding. Het maximum aantal gebruikers wordt bepaald door het aantal zit- of staanplaatsen binnen de lus. Het aanleggen van meerdere lussen is ook een mogelijkheid. Voordeel voor de hoortoestelgebruiker is dat hij of zij discreet gebruik kan maken van het systeem.

In het kort:

  • U kunt vrij bewegen in de omgeving met een ringleiding en toch alles goed horen.
  • Er kunnen meerdere personen tegelijk gebruik maken van de ringleiding.
  • Volume van apparaten kunt u regelen via de versterker.
  • Geschikt voor meerdere soorten gebouwen.
  • U kunt het geluid van het gebruikte apparaat horen zonder dat anderen hiervan last ondervinden.
  • De aanwezigheid van een ringleiding in uw gebouw zal zorgen voor extra publiek.

 

Waarom een ringleiding?

Met het aanleggen van een ringleiding verbetert u de toegankelijkheid van uw gebouw. Een ringleiding stelt slechthorenden die uw gebouw bezoeken in staat om de activiteiten beter te volgen. Wanneer er bijvoorbeeld een spreker aanwezig is, is het voor slechthorenden lastig deze persoon te verstaan door de hinder van achtergrondgeluiden.

Een ringleiding in combinatie met een gehoortoestel op de T-stand versterkt alleen het geluid van de spreker en daarmee niet de achtergrondgeluiden. Daarnaast kunt u door middel van een ringleiding ook slechthorende bezoekers die de stap naar een persoonlijk hoorhulpmiddel nog niet hebben gezet tot hulp zijn. Zij kunnen namelijk met behulp van een speciale kinbeugel toch gebruik maken van de ringleiding.

In een thuissituatie zou het aanleggen van een ringleiding kunnen helpen bij het beter hoorbaar maken van bijvoorbeeld de televisie of telefoon. Er worden dan meerdere apparaten op de inductielus aangesloten, zodat deze via de ringleiding allemaal te ontvangen zijn op het gehoorapparaat. U kunt op deze manier ook televisie kijken zonder dat het geluid van de televisie aanstaat, om overlast bij huisgenoten te voorkomen.

Verschillende ruimten

Hoe groter de ruimte, hoe groter de ringleiding die aangelegd dient te worden. In een kleine ruimte volstaat een ringleiding van enkele meters al. Wanneer er echter een ringleiding aangelegd dient te worden in een grote vergaderruimte of een zaal, dan zal de ringleiding groter moeten zijn.

Audioropa biedt verschillende soorten ringleidingen aan, voor verschillende soorten ruimten, zowel voor thuisgebruik als gebruik in openbare ruimten. Wij kijken met u mee naar de ruimte, adviseren u over de beste materialen en leggen vervolgens de ringleiding aan.

Ringleiding kerk

Bijvoorbeeld een ringleiding in een kerk. Een welbekend probleem voor slechthorenden is de akoestiek in kerken. De kenmerkende galmende geluiden zorgen ervoor dat de verstaanbaarheid voor mensen achterin de ruimte slechter wordt. Hierdoor wordt het voor deze mensen lastig om een gesprek goed te kunnen volgen. Om ervoor de zorgen dat slechthorenden te allen tijde kunnen verstaan wat er voorin de kerk gezegd wordt, leggen wij ook hier ringleidingen aan.

Zo bieden wij speciaal voor situaties als deze de PROLOOP L.O.S. PLUS aan. Dit aansluitsysteem kan gebruikt worden in grote ruimtes tot 1000m2 en is uitermate geschikt voor ruimtes met een zware akoestiek. De krachtige versterker zorgt ervoor dat ook onder zware akoestische omstandigheden een stabiele klank met voortreffelijke spraakweergave gewaarborgd kan worden. Het aanleggen van een ringleiding in uw kerk is dus zeker aan te raden. Dankzij de ringleider zullen slechthorenden minder problemen ervaren met de verstaanbaarheid en zullen ze zich weer op hun gemak zullen voelen in uw kerk.

Ringleiding kosten

Wilt u graag een ringleiding laten aanleggen en bent u benieuwd wat de kosten hiervan zijn? Afhankelijk van uw wensen, de ruimte en het type gebruik bepalen wij welk type ringleiding het best bij uw situatie past.

In een thuissituatie zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor onze LA-60 ringleidingversterker. De LA-60 is een perfecte oplossing voor kleine ruimtes tot 16m2 en is uitermate geschikt voor woonkamergebruik. De kosten hiervan beginnen vanaf €145,-.

Bent u op zoek naar een ringleidingversterker die zalen tot max. 600m2 aan ringleidingsignalen kan voorzien? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor onze PROLOOP DCC PLUS. De kosten hiervan beginnen vanaf €750,-.

Voor een uitgebreide offerte kunt hier contact opnemen.

Ringleiding producten

Ringleiding - Mobiele balie ringleiding

LA-90 (mobiele balie-ringleiding)

Met de LA-90 kunt u zich beter verstaanbaar maken voor slechthorenden. Deze mobiele ringleiding met ingebouwde inductielus met een bereik van circa 1m zorgt voor een gegarandeerde verbinding met het hoortoestel in de T-stand.

Ringleiding - Ringleiding in koffer

Ringleiding in koffer (portable)

De koffer bevat een volledig mobiel ringleidingsysteem voor het gebruik in ruimtes tot een oppervlakte tot 170 vierkante meter. De set omvat de ringleidingversterker PRO LOOP C inclusief kabelhaspels en aansluitsnoeren.

Ringleiding - Ringleiding ProLoop DCC plus

ProLoop DCC plus (600 m2)

De PROLOOP DCCplus is ontworpen om ruimtes van max. 600 vierkante meter van ringleidingsignalen te voorzien en is de ideale oplossing voor grote (feest)zalen en vergaderruimtes. Elke van beide XLR-ingangen kan als LINE- (symmetrisch) of als microfooningang worden benut.

Contact

Weten wat wij voor u kunnen betekenen?
vraag nu een gratis adviesgesprek aan!

Software voor het inmeten van ringleidingen

 

    • Vooraf de garantie dat het voldoet aan alle normen.

 

  • Achteraf rapportage functie over de werking.

Loop Designer

Ringleiding - Mac screen

Onze projecten

Ringleiding - Toegankelijkheid Landal

Landal Greenparks – Bungalow voor slechthorende

De bungalow voor slechthorenden is dé vakantiewoning voor gasten met een gehoorbeperking en vindt u op Landal Rabbit Hill.

Ringleiding - Toegankelijkheid Pleinbioscoop

Pleinbioscoop

PLEINBIOSCOOP is het grootste openlucht bioscoop evenement van Europa en wordt jaarlijks gehouden op het Museumpark te Rotterdam.