Altijd en overal erbij horen!
Wie wil dat nou niet? Mee kunnen doen bij een sportevenement, even goed kunnen genieten van een concert als degene naast u, alles meekrijgen tijdens een lezing of vergadering. Heerlijk, toch? Maar deelname aan bijzondere, wereldse belevingen, u zelfstandig verplaatsen door stad en land of simpel vermaak met familie en vrienden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Al helemaal niet als u te maken heeft met hoorproblemen.
De wereld is nou eenmaal geënt op mensen zonder hoorbeperking en kan daardoor op z’n minst frustrerend zijn, op z’n ergst onveilig, zeker als u geen metgezellen in uw directe omgeving heeft. Gelukkig bestaan er tegenwoordig diverse vernuftige voorzieningen en hulpmiddelen voor slechthorenden en doven. Denk bijvoorbeeld aan versterkte telefoons, apparaten die geluidssignalen omzetten in trillingen of visueel waarneembare signalen en communicatieapparatuur zowel voor persoonlijk gebruik als voor groepen.
Samen uit, samen thuis
Eropuit trekken met het juiste gezelschap kan ook al helpen, zelfs als dat gezelschap ook slechthorend is. Dan bent u verzekerd van een dubbele waarneming van alles om u heen.
Maar is het genoeg?
Weet iedereen die er baat bij heeft dat ze deze middelen in kunnen zetten? En is het alles überhaupt afdoende? Hoorexpert is benieuwd naar uw ervaringen en dan in het bijzonder met betrekking tot reizen en vrijetijdsbesteding van (kennissen van) mensen met een hoorbeperking.
Delen, delen en nog eens delen!
Heeft u te maken met hoorproblemen en bent u op reis geweest dit jaar of heeft u wat uitjes in de planning? Dan kunt u een heleboel andere mensen helpen door uw belevingen te delen. Product- of attractiereviews, anekdotes, hele reisverslagen, tips voor thuisvermaak, welke (digitale) middelen u gebruikt, hoe u contact houdt met familie, ervaringen met tolken, veiligheidsaanwijzingen, hoe u een dagje uit voorbereidt, quotes van medereizigers, ga zo maar door – u kunt het zo bont maken als u dat zelf wilt. Alles helpt tenslotte bij de bewustwording van hoorproblematiek in het dagelijks leven. Zo kunnen attracties, reisorganisaties en overheidsinstanties doelgerichte toegankelijkheid en een betere inclusiviteit realiseren voor mensen met een hoorbeperking.
Deel uw ervaringen via stHOORies@hoorexpert.nl.
Een slechthorende is zelf natuurlijk de grootste ervaringsdeskundige maar vrienden en familie zijn ook van harte welkom om te reageren. Soms hebben ze een nét-wat-andere en verhelderende blik op de zaken – uitermate nuttig!
Het bericht Laat je Horen! verscheen eerst op Hoorexpert.