Communicatie met doven en slechthorenden in de nieuwe “1,5 meter maatschappij”

De achterliggende tijd heeft Hoorexpert een lijn beschermende producten opgezet speciaal bedoelt voor de professionals in de hoorzorg

Na de persconferentie van gisteravond is duidelijk naar voren gekomen dat, naast de medische bescherming, ook het particuliere gebruik van mondkapjes steeds meer een rol zal gaan spelen in de nieuwe “1,5 meter samenleving”

Voor de communicatie met doven en slechthorenden is het verstaan van spraak al moeilijk genoeg. Zoals we bij de gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferenties op TV kunnen zien, zijn spraakafzien en gelaatsuitdrukkingen van groot belang. Dit wordt door gebruik van mondkapjes dan ook enorm belemmerd. In openbare gelegenheden wordt daarnaast veel gebruik gemaakt van spatschermen en werken baliemedewerkers vaak van achter een glazen loket!
Veel doven en slechthorenden komen dan ook voor een grote uitdaging te staan en zelfs mensen met een redelijk gehoor hebben soms al moeite met de verstaanbaarheid!

Ook nu zal Hoorexpert alles in het werk stellen mee te denken in mogelijke oplossingen en samenwerkingen. Uiteindelijk is juist nu de communicatie een verantwoordelijkheid voor de hele maatschappij!


Transparante mondkapjes voor spraak afzien
In samenwerking met Hoormij/NVVS zijn wij een onderzoek gestart om aan deze vraag gehoor te kunnen geven. Onze zoektocht komt uit in België, waar een projectgroep, met medewerking van “Doof Vlaanderen” een transparant mondkapje heeft ontworpen die door een viroloog akkoord bevonden is. Helaas is er geen fabrikant die deze produceert en zijn dus niet te bestellen. Wel is er een handleiding beschikbaar gesteld om deze zelf te kunnen maken.

Handleiding transparant mondkapje.

Limited Hearing
De, niet medische, transparante mondkapjes zijn vooral bedoelt voor de gesprekspartners van mensen met een hoorbeperking. Zeker is het ook van belang om zelf duidelijk te laten merken dat je moeite hebt met verstaan van je gesprekspartner. Hiervoor is het Limited Hearing symbool op sticker voor textiel ontworpen. Deze zijn eenvoudig aan de mondkapjes te bevestigen en geeft u duidelijk aan dat u moeite heeft uw gesprekspartner te verstaan. Deze stickers zijn te bestellen via de website van World Wide Visible

Je eigen mondkapje maken kan natuurlijk ook met deze handleiding.

Communicatie hulpmiddelen
Bedrijven, instellingen, organisaties en overheid zullen in de nieuwe “1,5 meter economie” meer verantwoordelijkheid moeten nemen om de verstaanbaarheid te kunnen verbeteren.
Wij hebben 4 producten uitgelicht die hierbij een rol kunnen vervullen. Niet alleen voor slechthorenden, maar ook voor mensen met een redelijk gehoor!

Vraag uw audicien naar de mogelijkheden!

Proton spraakversterker
Maak u als zorgverleners beter verstaanbaar!
– Draadloos microfoon met speaker systeem
– Hygiënisch inzetbaar
– Makkelijk mee te nemen

CM 2.4 communicatie systeem
Wilt u uw gesprekspartner beter kunnen verstaan waar u ook bent?

– Draadloze microfoon met draadloze ontvanger
– Makkelijk te bedienen
– Keuse uit gebruik met oortelefoontjes of hals-ringleiding in combinatie met een hoortoestel

LA-90 Versterker
Wilt u als organisatie verstaanbaar zijn voor slechthorenden?
– Balie-ringleiding
– Beschermt de privacy
– Met balie microfoon, ingebouwde ringleiding en versterkte telefoonhoorn

Crescendo Hoorversterker
Wilt u eenvoudig uw bezoek kunnen verstaan?
– Eenvoudig bedienbare hoorversterker
– Voorzien van microfoon en kinbeugel hoofdtelefoon

Het bericht Communicatie met doven en slechthorenden in de nieuwe “1,5 meter maatschappij” verscheen eerst op Hoorexpert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.